Politiemblem fra Grønland
af museumsinspektør Einar Lund Jensen
Nationalmuseet har erhvervet et emblem, der stammer fra de første myndigheder med politimæssige funktioner, der blev etableret i Grønland for lige godt 100 år siden. På emblemet ses et våbenskjold med en siddende isbjørn, symbolet for Grønlands Styrelse, der var den del af den danske centraladministration, hvorfra den nordatlantiske koloni i første halvdel af 1900-tallet blev styret og administreret. Over våbenskjoldet ses et øje, der er en variant af logoet med øjet i hånden, der i 1701 blev indført som symbol for dansk politi.
Der er tale om et emblem, som medlemmer af kommunerådene i Grønland bar på deres jakke- eller anorakærmer. Kommunerådene blev etableret ved en lov vedtaget i 1908 og trådt i kraft i 1911. Kommunerne var meget små, mange havde kun 2-300 indbyggere fordelt på nogle få bopladser. Hver boplads var repræsenteret i kommunerådet. Kommunerådene havde nogle sociale funktioner, samt visse politimæssige opgaver. Emblemet fungerede således som en form for legitimation. Kommunerådenes kompetence var dog meget lille, og deres opgave var først og fremmest at indberette om sociale og politimæssige forhold til større regionale råd, der så tog en afgørelse i sagen.
I 1950 vedtoges en ny grønlandsk kommunalordning, hvorefter kommunerådene blev afløst af kommunalbestyrelser. I 1951 blev et egentligt politi oprettet i Grønland.