Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Stald, lade og lo
Stald, lade og lo

Udlængerne er to parallelle længer med en aflang, smal gårdsplads imellem. Længerne er i 1830 blevet gjort længere, men ellers svarer grundplanen til den oprindelige fra 1749.

I den sydlige længe ligger stalden. Den er solidt bygget med træbåse og stenpikning på gulvet. Her stod heste, køer, svin og høns.

Båsene er belagt med planker, hvorpå man lagde et lag tørv som underlag. Tørvelaget blev skiftet hvert forår. Køerne havde plads til venstre i stalden, mens heste, kalve og svin stod i højre side.

I laden, som optager hele nordlængen, opbevarede man korn, hø og halm. Laden var også vognport og opbevaringsplads for forskellige redskaber.
 
I laden hænger skelettet af en kaskelothval. De rige Rømøgårde blev rige på hvalfangst i ishavet i 1600- og 1700-tallet.

Små finhvaler og kaskelothvalerne var byttedyrene. Kaskelotterne var højt værdsat for den kostbare spermacetolie, der ligger forrest i hovedet på dem.

Man kan gå rundt om og ind i hvalskelettet, og kommer ganske tæt på det store dyr. Skelettet stammer fra en af de kaskelotter, der i 1996 strandede på Rømø.