Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Storstue og Ligstue
Storstue og Ligstue

Storstuen - eller piselen - blev ikke brugt til daglig, og kunne ikke opvarmes. I den står smukt udskårne skabe og bemalede kister med linned, klæder og andre værdigenstande. Piselen blev også brugt, når der var gilde i huset. Det var her dansen gik ved bryllupper og andre fester.

Piselens vægge er beklædt med mange hundrede hollandske fliser i blå og hvid fajance. Motiverne viser scener fra bibelen, landskaber eller maritime optrin.

I stuen findes også en smukt udskåret og rigt bemalet ligdør, som fører mod øst ud til haven. Døren blev kun brugt ved begravelser. Man førte den dødes kiste ud af huset denne vej. Døren skulle straks lukkes bag kisten. Ellers ville den døde vende tilbage og gå igen.

Særlige ligdøre var almindelige i stuehusene i den sydvestlige del af Jylland. Det er en frisisk skik, som optræder på gårdene hele vejen ned langs kysten til Holland.

Ved siden af storstuen ligger et lille gæstekammer. I rummet var der oprindeligt en alkove, som er blevet erstattet af en himmelseng. I sengen ligger konens ekstra beholdning af dyner.