Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Kilder - Politisk historiebrug

Dyk ned i kilderne i billedsamlingen om temaet 'politisk historiebrug'. Derefter kan i arbejde med spørgsmålene til kilderne på forrige side.

Kilder - Politisk historiebrug
I billedserien findes plakater og genstande, der belyser Besættelsestiden og Den Kolde Krig. Begge er perioder i dansk historieskrivning, som ofte anvendes i den politiske argumentation.(©DR)
Kilder - Politisk historiebrug
Hverveplakat fra Frikorps Danmark. Frikorps Danmark blev oprettet i 1941 i samarbejde med det nazistiske hærenhed under SS som en særlig skandinavisk ”raceren” hærenhed. De danskere, der selv meldte sig blev af eftertiden anset som landsforrædere. (© Nationalmuseet / Frihedsmuseet)
Kilder - Politisk historiebrug
Danmark blev befriet d. 5. maj 1945. Men dette gjaldt ikke Bornholm. Efter at have bombaderet Bornholm den 6. maj 1945, gik Sovjetiske tropper i land på øen den 9. maj og afvæbnede de tyske tropper. De russiske tropper blev på Bornholm til april 1946. Om det var en befrielse eller en ny besættelse diskuteres stadig. Ikke meget er tilbage fra den tid, men nogle bornholmere fik eller modtog gaver som betaling fra de sovjetiske soldater. (© Frihedsmuseet/Nationalmuseet)
Kilder - Politisk historiebrug
Løjtnant Wieselers pistol. Den tyske løjtnant fik tæv af en vred menneskemængde under Augustoprøret i 1943 i Odense. Modstanden mod samarbejdspolitikken mellem den danske regering og den tyske besættelsesmagt tog for alvor til landet over. I August 1943 brød samarbejdspolitikken sammen. (Foto: Ole Lund Jensen © Odense Bys Museer)
Kilder - Politisk historiebrug
Begejstrede hjemmetyskere hilser de tyske soldater velkommen i Åbenrå den 9. april 1940. (© Nationalmuseet / Frihedsmuseet)
Kilder - Politisk historiebrug
Politiske plakater fra efterkrigstiden, hvor det konservative folkeparti og kommunisterne positionerer sig på forskellig vis med henholdsvis frihedskæmperarmbind og mod en kommunistisk invasion fra Øst. (© Nationalmuseet)
Kilder - Politisk historiebrug
Udenrigsminister Erik Scavenius i samtale med Hitler i forbindelse med Danmarks indtrædelse i antikominternpagten den 25. november 1941. Erik Scavenius spillede en central rolle i samarbejdspolitikken, hvilket gjorde ham til en forhadt person i visse kredse. (© Nationalmuseet / Frihedsmuseet)
Kilder - Politisk historiebrug
To gange d. 7. maj og en gang d. 8. maj 1945 blev Nexø og Rønne bombet af sovjetiske fly. 7. maj blev befolkningerne i byerne evakueret. Tilbage stod to meget udbombede byer. (© Bornholms museeum)
Kilder - Politisk historiebrug
Den britiske radio BBC var en væsentlig kilde til informationer for den danske befolkning under besættelsen. Midt under BBC’s dansksprogede nyheder indløber meddelelsen om Tysklands kapitulation som telegram. Efter en længere pause vender oplæseren tilbage med Befrielsesbudskabet: ”I dette øjeblik meddeles det…”. (© Odense Bys Museer Mediemuseet)

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk