Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Spor fra Stenalderen

Dyk ned i kilderne i billedsamlingen om temaet Stenalderen. Derefter kan i arbejde med spørgsmålene til kilderne på forrige side.

Spor fra Stenalderen
Økser, dolke og pilespidser fra stenalderen. (Foto: Kit Weiss © Kit Weiss)
Spor fra Stenalderen
I jægerstenalderen var uroksen skovens største dyr. De blev jaget med hunde, spyd, bue og pil. Urokserne uddøde i Danmark i oldtiden. Måske var det fordi, jagten på dyrene var for hård. Jægernes spiste dyrenes kød og brugte skindet til sko og tøj. (Foto: Arnold Mikkelsen & John Lee © Nationalmuseet)
Spor fra Stenalderen
Hundelorten er fundet på en boplads fra jægerstenalderen. Den er et af de første beviser på, at mennesker havde hunde. Hunde blev brugt til jagt og til at holde vagt. Og nogle gange kunne de også blive spist som aftensmad. (© Nationalmuseet)
Spor fra Stenalderen
Flintøkse med træskaft fra bondestenalderen. Det er me-get sjældent, at arkæologer finder ting af træ i jorden. De store, nye økser gjorde det muligt for bønderne at fælde skovens træer og lave marker. (Foto: Kit Weiss © Nationalmuseet)
Spor fra Stenalderen
Kranium af en ung mand, der er blevet skudt i næsen. Arkæologerne har fundet mange våben og spor efter vold på mennesker fra bondestenalderen. (Foto: Roberto Fortuna og Kira Ursem © Nationalmuseet)
Spor fra Stenalderen
Bjørnekraniet fra Djursland er fundet sammen med rester af mindst 12 andre bjørne. Vi ved ikke, hvorfor bønderne dræbte de 12 bjørne i stenalderen, men måske havde det noget med deres religion at gøre? (© Museum Østjylland)
Spor fra Stenalderen
I stenalderen begravede man de døde i stengrave, nogle af dem kalde man for jættestuer. Jættestuen Kong Svends Høj ligger på Lolland. Højen fik først navnet i 1700-tallet – ca. 5000 år efter, at den blev bygget. Et sagn fra området fortæller om kongen, der hed Svend. (© Museum Lolland-Falster)
Spor fra Stenalderen
I 1800 tallet var det moderne i Danmark at vise landets lange og stolte historie. Derfor malede kunstnerne malerier, hvor de ældste tider blev vist stolt frem. Her fx en fårehyrde, der læner sig op ad ”historien” i form af en stendysse. Maleri af Carlo Dalgas, ca. 1840. (© Nationalmuseet)
Spor fra Stenalderen
Her er ridset fem figurer ind i en knogle fra en urokse fra jægerstenalderen. Nogle mener, det forestiller en familie med to mænd og tre gravide kvinder. Andre mener, det er fem gravide kvinder. (Foto: Lennart Larsen © Nationalmuseet)
Spor fra Stenalderen
På Moesgaard Museum i Aarhus har de lavet en figur af en kvinde, som forskerne mener, hun så ud i jægerstenalderen. De kraftige ansigtstræk kender man fra et berømt skelet fra Koelbjerg Mose på Fyn. (Foto: Rógvi N. Johansen © Moesgaard Museum)
Spor fra Stenalderen
Kranie fundet i Koelbjerg på Fyn. I mange år troede man, at det var en kvinde, men nu har forskere fundet ud af, at det var en mand. Han brugte sine tænder og kæbe som redskab, og til at tygge den grove mad med. Det var med til at forandre hans ansigt, og gøre hans ansigtsknogler kraftigere, end vores er i dag. (© Odense Bys Museer)
Spor fra Stenalderen
En 5500 år gammel flintøkse med træhåndtag. Øksen er fundet i Rødby på Lolland på en strand. Øksen er god til at fælde træer og slås med. (© Museum Lolland-Falster)
Spor fra Stenalderen
5000 år gamle fodspor fundet i Rødby på Lolland. Fodsporene er kommet efter to stenaldermennesker var ude at fange fisk. Fisk var en populær spise i stenalderen. (© Museum Lolland-Falster)
Spor fra Stenalderen
Rensdyrknogle med en flintpilespids der sidder fast. Rensdyret er blevet skudt og ædt af nogle af de første mennesker i Danmark for over 14.000 år siden. (© Museum Sønderjylland)
Spor fra Stenalderen
For 10.000 år siden brændte man mennesker, når de døde. Stenaldermennesket i graven har fået flintesten i gave med i graven. (© Museum Sønderjylland)
Spor fra Stenalderen
Bondestenalderens gravplads. Man kalder gravene for dysser. Den her hedder Ellesteddyssen. Det særlige ved den er, at den har plads til fem grave. (© Østfyns Museer)
Spor fra Stenalderen
Fra stenalderen er der grave, der er så store, at man kalder dem jættestuer. Man sagde, at jætter var de eneste, der var stærke nok til at bygge grave af så store, tunge sten. (© Østfyns Museer)
Spor fra Stenalderen
Hedegårdsmanden levede i Danmark for 10.000 år siden. Manden har voldsomme skader på kraniet efter en slåskamp ligesom mange andre skeletter fra stenalderen. (© Vesthimmerlands Museum)
Spor fra Stenalderen
Skarpsallingkarret er 5000 år gammelt. Nogle arkæologer synes, at det er det smukkeste kar i hele Norden. Karret er fundet i en jættestue, ved Vesthimmerland. Et kar er ligesom en skål, man kan have mad i. (© Nationalmuseet)
Spor fra Stenalderen
7000 år gammel grav. I graven ligger et nyfødt barn på en svanevinge ved siden af sin mor. Graven er den eneste i verden, hvor et barn er fundet på en svanevinge. (© Rudersdal Museum)

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk