Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Billedserie: Spor fra Industrialiseringen

Teknologiske fremskridt førte til industrialiseringen i slutningen af 1800-tallet. Det betød ændrede arbejdsvilkår for de fleste. 

Klik på billedet herunder og gå med på opdagelse i Industrialiseringen. Derefter kan i arbejde med spørgsmålene i denne artikel.

Billedserie: Spor fra Industrialiseringen
Klik på billedet og gå på opdagelse i kilderne fra Industrialiseringen.

Udviklingen i industrien og jernbanens udbredelse forandrede landet i slutningen af 1800-tallet. Byerne voksede og voksede, og folk flyttede dertil for at finde arbejde. På grund af fotografiets udbredelse ved historikerne mere om, hvordan byerne og menneskene så ud, og hvad de lavede derhjemme og på arbejdet i denne periode. Dermed fik nye dele af befolkningen – arbejdere og fattige - også en stemme og efterlod spor til eftertiden med fotos, breve, sange og hverdagsting.

I mange byer findes der i dag arkiver med fotosamlinger og mange er også digitaliseret. De giver et spændende indblik i, hvordan byerne blomstrede op med øget handel og tumult i gaderne, og hvordan mange boede tæt i byerne.

Her finder du blandt andet et borgerskabshjem, en mønt fra Kunst- og Industriudstillingen i 1888, en gammel arbejdermadpakke og en socialistisk sangbog.

 

Arbejdsspørgsmål

Gå på opdagelse i kilderne, dyk helt ned i teksten og find svarene på spørgsmålene. Svar, der giver dig mulighed for at lære menneskene, der levede før dig at kende. Måske lærer ud også dig selv bedre at kende?

  • Hvorfor hedder det industrialiseringen?
  • Hvilken indflydelse har industrialiseringen haft på dit liv?
    - Er der noget der blev opfundet i industrialiseringen du ikke kunne undvære?
  • Hvordan havde arbejderne det under industrialiseringen?
    - Har arbejdere samme vilkår i dag og den gang?
  • Hvorfor du tror, at industrialiseringen startede?
    - Mon der var nogle der var imod den?

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk

Ekstramateriale til undersøgelse af kilder

Som ekstramateriale til undervisningsmaterialet er der udviklet et analyseværktøj til brug i undersøgelsen af kilderne i dette undervisningsmateriale. Brug arket til at gå i dybden med kilderne.