Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Absalon - fup og fakta

Absalon - fup og fakta
Udsmykning på Københavns Rådhus af Absalon i sin bispekåbe, fra 1901. Opført til minde for 700-året for hans død i 1201. (© Historie og Kunst/Københavns Museum)

 

Ny viden om fortiden gør, at vi hele tiden skriver historien om.

”Absalon var Københavns grundlægger”.

Dette har i mange år stået i alle landets skolebøger. Men vi ved nu, at det faktisk ikke helt passer.

Absalon levede fra ca. 1128-1201. Han var ærkebiskop i byerne Roskilde og Lund. Han var tæt knyttet til kongefamilien og voksede op sammen med kong Valdemar den Store. Som ærkebiskop bestemte Absalon ikke kun over kirkerne. Han var også krigsherre, der med egen hær drog afsted på korstog . Absalon ejede både jord og bygninger, og han kunne udskrive skatter.

Valdemar den Store gav Absalon byen Havn i gave. Byen Havn kalder vi i dag for København. Her byggede ærkebiskoppen en stor borg i 1167, der beskyttede byen mod fjender. Fra borgen kunne Absalon kontrollere byen. I middelalderen var det kun kongen, der måtte og kunne bygge store borge af sten og med voldgrave. De fleste andre bygninger var lavet af træ. Absalon var på mange måder lige så magtfuld som kongen.

Fordi Absalon fik byen Havn har historikere i mange år ment, at det var Absalon, der grundlagde byen. Men da man begyndte at grave i Københavns undergrund i forbindelse med byggeriet af den nye metro, fandt arkæologer nye spor i jorden. De viser, at der havde været en by længe før Absalons tid.

Svære ord

Arkæolog:
En arkæolog er en person, der arbejder med fund fra fortiden, som de finder nede i jorden.

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk