Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Var middelalderen mørk?

Var middelalderen mørk?
(Foto: Agnete Schlichtkrull © DR)

 

Middelalderen er en periode i danmarkshistorien, der ofte kaldes for den mørke middelalder. Men var den nu også det?

Kender du det, når folk siger, at alting var enten meget bedre i gamle dage? Eller meget værre?

Sådan tænkte man også i tiden efter middelalderen. I renæssancen så man tilbage på middelalderen og kaldte den for ”mørk”. I renæssancen syntes folk, at de gamle grækere og romere helt tilbage fra antikken var meget mere interessante at lære fra. Renæssance betyder genfødsel, og tiden skulle være en genfødsel af antikkens storhedstid.

I dag kalder historikerne ikke middelalderen mørk. I dag mener historikere, at det var en tid, hvor Danmark forandrede sig virkelig meget og hurtigt. Her er nogle højdepunkter:

Kristendommen kom til landet. Vi begyndte at skrive med de latinske bogstaver, som vi bruger i dag. Det betød, at kongen kunne få mere magt. Blandt andet ved at skrive love og regler ned, opkræve skat fra danskerne og told fra de varer, som blev importeret til Danmark fra resten af verden.

De fleste af de byer i Danmark, som vi kender i dag, er opstået i middelalderen. Overalt blev der bygget kirker og klostre. Kirkerne og klostrene bragte viden om sundhed og sygdomme med sig.

Svære ord

Middelalderen:
Var en periode i Danmark, der varede fra år 1050-1536. Perioden er yderligere opdelt i to perioder. Den tidlige middelalder (1050-1350) og senmiddelalderen fra 1350-1536.

Renæssancen:
Er en periode der startede i 1536 og varede frem til 1660. Ordet renæssance betyder genfødsel. Man begyndte at interessere sig for antikken, da man mente, at antikken var en tidligere storhedstid i forhold til videnskab, filosofi, litteratur, demokrati, kunst og politik.

Antikken:
Er en periode der startede i år 750 fvt. frem til slutningen af 400-tallet evt.

Historiker:
En historiker er en person, der undersøger vores fortid. Historikere arbejder både med skriftlige kilder og arkæologiske kilder, der tilsammen kan fortælle noget om vores historie.

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk