De befæstede byer – handel og håndværk
Ved starten af vikingetiden begyndte der at opstå handelsbyer i Danmark. Her mødtes købmænd fra nær og fjern for at sælge deres varer.
Arkæologerne har fundet resterne af disse værksteder. Her har smeden fremstillet smykker og våben, kammageren har fremstillet kamme, og skomageren har fremstillet sko. Der er også blevet fremstillet smukke perler af glas, som både mænd og kvinder brugte til at pynte sig med. Med de mange værdifulde varer og sølvmønter i byen var der brug for beskyttelse.
For at købmændene kunne handle i fred, lod kongen derfor sine hirdmænd bevogte Hedeby. Hirdmændene var kongens private følge af krigere. De beskyttede ham og adlød hans ordrer. Omkring Hedeby byggede man en stor jordvold i vikingetiden. Fra volden kunne hirdmændene forsvare byens rigdomme, hvis den blev angrebet. Til gengæld for at beskytte byen fik kongen betaling, og måske nogle af de fine varer. Handelsbyerne var derfor en vigtig indtægtskilde for kongen.
Også i Ribe i Jylland har arkæologerne fundet spor efter en handelsby fra vikingetiden. I Sverige hedder den vigtigste handelsby Birka, og i Norge hedder den Kaupang. De var byer ligesom Hedeby, som du lige har hørt om
Hedeby
En af vikingetidens vigtigste handelsbyer her i landet var Hedeby. Byen lå lige ud til vandet, og skibene, der kom hertil i vikingetiden, lå til kaj i den store havn.
Om sommeren var byen fyldt med mennesker, der talte forskellige sprog. I de mange værksteder lavede håndværkerne ting, de kunne sælge.
Nationalmuseets Undervisning
Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66
Mail: undervisning@natmus.dk