Viser mobilmenuFold ud
Romernes bordskik
Gravudstyr fra Hobygraven. Romersk drikkeservice af bronze og sølv.

Romernes bordskik

Hos romerne sad børnene ned, når de spiste. De voksne derimod lå på brede bænke, mens de støttede sig på den ene albue. Tre bænke var placeret omkring et bord, og på hver bænk var der plads til tre personer. Imens man spiste maden og drak vinen, som slaverne serverede, kunne der være underholdning, i form af musik og dansere.

Bruger vi i vor tid underholdning, når vi spiser?

De fleste mennesker havde ikke råd til at blive opvartet på den måde i et særligt spiseværelse. De boede i en simpel lejlighed, og spiste i det opholdsrum, der også blev brugt til andre aktiviteter i løbet af dagen.

Maden og vinen til fine middage blev serveret i fornemt service af bronze og sølv. Et sådant service er blevet fundet i en berømt grav i Hoby på Lolland. Mere dagligdags var fade og skåle af rødt ler kaldet terra sigilatta (det betyder ”brændt jord”). Det kan man se fine eksempler på i Nationalmuseets Antiksamling.

Retter og krydderi
Skål af terra sigilata

Retter og krydderi

Der er stor forskel på de retter, vi kender i dag, og på datidens romerske retter. Nogle var meget enkle og bestod bare af frugter som æbler, figner eller oliven. Andre var mere avancerede, og indeholdt ting vi normalt ikke forbinder med mad. Det kan f.eks. være hjerne, mus eller særlige snegle kun fodret med mælk.

Kan du forestille dig nogle retter vi spiser i vor tids Danmark, som andre folk ville synes var mærkelige?

Honning var populært i mange opskrifter, og blev desuden brugt til at søde vand og vin med. Garum var en populær dressing, og noget man brugte i mange af de romerske retter. Garum er en fiskesovs, som man fremstillede ved at stille saltede fisk ud i solen. Det fik fisken til at gære, og der dannede sig en væske, som kaldes garum.

Hvilke krydderier bruger din familie, når I skal give maden smag?

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Mail: undervisning@natmus.dk