Undervisningsmateriale til Danmarks Oldtid

Vikinger og guder

Dette hæfte handler om vikinger, og de nordiske guder. Materialet er tiltænkt børnehaver og børnehaveklasser. Det er skrevet på en måde, der gør det muligt at læse både tekster, beskrivelser og gudesagn direkte op for børnene. De fire gudesagn i hæftet er alle inspireret af gamle sagn og myter.

Hent hæftet "Vikinger og guder" (pdf)

Vikingernes møde med andre kulturer

Undervisningsmaterialet omhandler vikingernes møde med andre kulturer for 1000 år siden. Der fortælles om vikingernes liv som bønder, håndværkere og handelsfolk. Desuden skildres byernes opståen, kongemagtens betydning for samfundet og religionsskiftet. Hæftet er fyldt med små opgaver til eleverne.

Skrevet af Mette Bach, Nadia Haupt og Marlene Kramm. Udgivet af Nationalmuseet og Skoletjenesten 2005. 24 sider. Målgruppen 3. til 5. klassetrin.

Hent hæftet "Vikingernes møde med andre kulturer" (pdf)

Vikingetiden - Arbejdsark

Aktivitets- og undervisningsmateriale om vikingerne og den tilhørende del af udstillingen.
Aktivitetsarkene kan med fordel bruges af klasser fra grundskolen, som har lyst til at besøge udstillingen uden at bestille undervisning.

Hent arbejdsarkene her (pdf)

Mysteriet om vikingernes Jelling

Hvordan skaber man historie? I læringsspillet får eleverne mulighed for at fremlægge sin version af sandheden om Jelling med udgangspunkt i skriftlige, arkæologiske og naturvidenskabelige kilder.

Målgruppe: 3.-6. klasse
Spil spillet herMysteriet om Vikingernes Jelling

De nordiske guder

Historierne om de nordiske guder kendes fra billeder og skrift fra tre tider: jernalderen, vikingetiden og middelalderen.
Nogle få smykker fra jernalderen har billeder, der ligner nordiske guder. Flere billeder forestiller måske Odin og andre historier, fortæller om Balders død.

Målgruppe: 3. - 6. klasse
Fag: Dansk, historie.

Besøg De nordiske guder

Trosskifte og kongemagt

Vikingetiden er den del af Danmarkshistorien, der strækker sig fra omkring 800 e.Kr. til omkring 1050.
Jellingkomplekset, med Harald Blåtands runesten fra 965 e.Kr., står for os i dag som et symbol på trosskiftet og kongemagten i vikingetiden. Fordyb dig i vikingernes tro og samfund. Du kan finde billeder af og historier om nogle af de genstande, der er udstillet på Nationalmuseet i København. Du kan også finde historier om nogle af de mennesker, der kunne have levet i vikingetiden.

Himmelskiven og solvognen

Hæftet beskriver bronzealdermenneskets religion. Hovedvægten er lagt på at fortælle om Solvognen fra Trundholm Mose og Himmelskiven fra Nebra i Tyskland. Undervisningsmaterialet indeholder små opgaver til eleverne.

Skrevet af Lone Claudi-Hansen. Udgivet af Nationalmuseet og Skoletjenesten 2005. 16 sider.
3. til 5. klassetrin.

Hent materialet "Himmelskiven og solvognen" (pdf)

Sejrens Triumf. Norden i skyggen af det romerske imperium

Gennem 4500 år fungerede moserne som et vigtigt bindeled mellem menneskenes og gudernes verden. Dette har givet os et enestående arkæologisk fundmateriale til belysning af de skiftende offertraditioner i løbet af oldtiden.

Målgruppe: 3.-4. klasse.
Fag: Dansk, historie.

Besøg Sejrens Triumf

På sporet af mennesket

Et hæfte i farver om hulemalerier fra 5 kontinenter.Læs bl.a. om menneskets brug af billeder i forhistorisk tid. Det fortæller også om billedernes betydning, og hvordan vi i moderne tid finder billederne.

Skrevet af Mille Gabriel og Peter Andreas Toft. Udgivet af Nationalmuseet og Skoletjenesten 2001. 8 sider.
3. til 5. klasse.

Undervisningsmaterialet "På sporet af mennesket" kan downloades gratis (pdf)

Nationalmuseets Undervisning

Mandag - fredag
kl. 10.00-12.00
Tlf. 41 20 60 66

Del denne side