Vis indtastningsfelt til søgning
Søg
Nationalmuseets logo
Nationalmuseet
Global menu
Museer og slotte
Historisk viden
Læring
Salg og ydelser
Digitale samlinger
Audioguide
Udfører en søgning
Søg
Udfører en søgning
Søg
Frøslevlejrens Museum
Viser mobilmenu
Fold ud
{$label.mobilemenutrigger.close.description}
{$label.mobilemenutrigger.close.title}
Praktisk information
Arrangementer
Mød os digital
For grupper
For skoleklasser
For specialklasser
Udstillinger
Lejrens historie
Projekter
Udstillinger
/
Om Børn og Unge i Krig
Dorthe Røssell blev født i 1934 og gengiver, hvilke konsekvenser det havde for et 6-årigt barn at vokse op under besættelsen med en far, som var modstandsmand under krigen, og hvordan hendes barndom langsomt svandt ind, jo længere hun blev trukket ind i faderens farlige verden. Dorthe beretter, at hun, da faderen kom tilbage, lovede ham aldrig nogensinde at tale om, hvad der var sket under krigen.
Ib Birkedal Hansen var ansat af Gestapo. Han fik tilnavnet "torturbøddel" på grund af sine effektive og meget brutale afhøringsmetoder. Op mod 60 % af alle anholdelser af danske modstandsfolk tilskrives Birkedal, herunder Dorthe Røssells forældre. Birkedal valgte at evakuerede sit barn og sin gravide hustru til Frøslevlejren. Her fødte hustruen deres andet barn og her befandt de sig også ved befrielsen. I juli 1950 blev Ib Birkedal Hansen henrettet ved skydning som den sidste i det danske retsopgør.
Ib og Preben Holm Hansen var sammen med deres far en del af den kommunistiske modstandsbevægelse i Aarhus. De var involveret i produktion samt distribution af illegale blade. I juni 1944 blev de alle arresteret af
Gestapo efter at være stukket af Grethe Bartram og endte i Neuengamme. Ib og faderen døde af de barske forhold. I maj 1945 vendte Preben alene hjem med De Hvide Busser, hvor han blev genforenet med sin mor.
Grethe Bartram blev født i en fattig kommunistisk familie i 1924. Som ung kvinde og eneforsørger til et barn ernærede hun sig sig som model i byens kunstmiljø, men fik også ansættelse hos Gestapo som agent. Bartram stak både familiemedlemmer, venner og bekendte. Hun opsnappede også illegale aktiviteter, når hun sad model.
Knud var kun 15 år, da Danmark blev besat. Han blev hurtigt involveret i modstandsarbejdet i Nordjylland, men blev i oktober 1944 arresteret af Gestapo. Efter et ophold i Frøslevlejren, blev han sendt til kz-lejren Dachau. Han kom hjem med De Hvide Busser. Fra 1946 til 1949 var Knud officer i den britiske hær. Herefter vendte han tilbage til Hirtshals og ernærede sig som kutterredder, pelsdyrsavler og fabrikant.
Jürgen Trede var fra det tyske mindretal i Sønderjylland. Han voksede op i Bov, gik i tysk skole og var medlem af Deutsche Jungenschaft Nordschleswig. Han blev i 1930’erne nazificeret, ligesom en stor del af det tyske mindretal. I 1940 meldte han sig frivilligt til fronttjeneste i Waffen-SS. Han faldt på Østfronten i september 1941 – kun 18 år gammel.
Om Frøslevlejren
Om Fårhuslejren
Om Børn og Unge i Krig