Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Håndarbejdslaug
Håndarbejdslaug
Håndarbejdslaug

Nyder du at lave håndarbejde og kunne du tænke dig at fortælle om det?
Vi har brug for kvinder og mænd i alle aldre som kan strikke, væve, orkere, sy, spinde, brodere, kniple mm. og har lyst til at sidde i historiske dragter i udvalgte huse på Frilandsmuseet og arbejde og fortælle. Vi har brug for nogle som kan sætte en væv op, dvs. montere trendegarnet. Vi mangler også nogle som kan hjælpe med at istandsætte og finjustere nogle af de gamle redskaber, som f.eks. rokke, trædesymaskiner, en gammel strømpestrikkemaskine etc.

Du skal være dygtig til dit håndarbejde og have lyst til at snakke med gæsterne som kommer forbi og fortælle om håndarbejdet, bygningen du sidder i og om museet generelt. 

Frilandsmuseet sørger for materialer og oplæring, så du får viden om håndarbejdets historie og om museet. Vi lægger vægt på at dygtiggøre os gennem foredrag og egen læsning, eksperimentere med redskaber og teknikker og kaste os ud i noget af det gamle som hurtigt bliver glemt: mangle,valke, plantefarve m.m.

Når du har tid, har vi brug for dig til at sidde i museumsbygningerne og arbejde i udvalgte weekender, ferier og højtider. I følgende bygninger er der mulighed for at sidde og demonstrere håndarbejde. Ikke alle bygninger er kommet i sving endnu og i nogle bygninger er stuerne så små eller skrøbelige at arbejdet foregår udenfor foran bygningen:

Hedegården fra Kølvrå på Karup hede. Her på binde-egnen er temaet uld og der kan kartes, spindes og strikkes hoser, trøjer, lange underbukser m.m.

Knipleskolen fra Nr. Sejerslev i Sønderjylland. I denne sønderjyske bygninger er temaet knipling.

Vandmøllen fra Ellested, herregården fra Fjellerup og gården fra Bornholm er alle fra årtierne omkring 1900 og korsstingsbroderi og symaskinesyning er oplagt. 

Gården fra Barsø i Sønderjylland. Her er temaet vævning, da der kan væves på den store, gamle  væv i stuen.

Gården fra Pebringe fra Stevns er indrettet til tiden omkring 1830 og temaet kunne være håndsyning og broderi i form af fladsyning.

Brugsen fra Stadager er fra 1930erne. Her er temaet hækling og symaskinesyning

Bygningerne fra Færøerne. Her er temaet strikning af sweatre og evt. spinning på skotrok.

Vi vil invitere dig til en samtale, hvor du bedes medbringe lidt af det håndarbejde du laver. 

Det er vigtigt, at du har en aktiv mailadresse, da det ellers bliver svært at kommunikere og koordinere. Håndarbejdslauget mødes til koordineringsmøder og håndarbejdsnørderi ca. hver anden måned udover formidlingsarbejdet i bygningerne.

Har det din interesse, og har du spørgsmål, kan henvendelse ske til: 

Museumsinspektør og frivilligkoordinator Anja Jørgensen, anja.jorgensen(at)natmus(dot)dk