Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
At være frivillig på Frilandsmuseet

At være frivillig på Frilandsmuseet

Kan du lide at møde nye mennesker? Kan du lide at fortælle og vise hvordan ting blev lavet før i tiden? Måske vil gæsterne have en ganske kort historie, måske vil de have hele historien, endda den lange version eller måske har de mest brug for at prøve noget og 'få fingrene i bolledejen' for at mærke historiens vingesus.

Vil du være med til at give museets gæster en rigtig god oplevelse, så skal du måske være frivillig på Frilandsmuseet!

Nedenfor kan du læse mere om de forskellige laug som du kan være med i. Du må meget gerne tage kontakt til den frivillige tovholder for det laug som du er interesseret i og aftale, at du besøger lauget for at se om det er det du har lyst til. Dernæst inviteres du til en samtale hvor vi taler om arbejdsopgaverne, ånden i det frivillige arbejde og den konkrete oplæring, vagtplaner m.m. Ikke mindst skal vi forventningsafstemme så både du og museet bliver glad for samarbejdet.

I disse år har vi stor fokus på at levendegøre Ole Lund Kirkegaards gakkede, kærlige og nytænkte børneliv fra 1960'erne og 70'erne. Derfor har vi for tiden stor brug for flere frivillige i Festivallauget som vil hjælpe til i Frøsnapperfestivalen i skolernes sommerferie. Vi har brug for hjælp med at sælge is, popcorn, pølser, kage og kaffe m.m. Til at hjælpe med viklebatik, rya og hønsestrik. Eller sæbekassebiler, byggelegeplads og forhindringsbaner. Eller hjælpe med banko, andedam eller være 'slikmutter'.

Vi har også brug for hjælp til påske, i efterårsferien og i juleweekender. Har du tid, overskud og godt humør, vil vi meget gerne høre fra dig.

Har du lyst til at høre mere så skriv til Frilandsmuseets frivilligkoordinator Anja Jørgensen

Frilandsmuseets Havelaug

Frilandsmuseets Havelaug

Havelaugets medlemmer begynder i det tidlige forår med jordbehandling og tilsåning, og slutter langt ud på efteråret med at høste sommerens flotte produkter og vinterklargøre jord og planter.

Museets haver er tilsået efter historiske haveplaner og med gamle, lokale sorter af frugt og grønt. Haveplejen udføres så vidt muligt efter datidens skik og brug med masser af håndkraft og omhu. Når medlemmerne er i gang på området, svarer de meget gerne på gæsternes mange spørgsmål, og tager sig tid til en snak om gamle sorter, dyrkningsmetoder og havepleje. Hvis du elsker havebrug og havearbejde, og har lyst til at arbejde med historiske haver og ældre og lokale plantesorter, er havelauget måske noget for dig.

Kontakt:
Kontakt havelaugets frivillige tovholder Anette Jonsen på Anettejonsen@gmail.com Havelauget arbejder hver tirsdag formiddag i herregårdens køkkenhave. Kig forbi og få en snak. Derefter kan du evt. tage kontakt til frivilligkoordinatoren@natmus.dk

Frilandsmuseets møllerlaug formidler flere af museets møller
Frilandsmuseets Møllerlaug

Frilandsmuseets Møllerlaug

Frilandsmuseet har et aktivt og engageret Møllerlaug, som formidler museets vind- og vandmøller.

Hver søndag, sidste onsdag i måneden og på udvalgte tidspunkter, f.eks. ved juletid, åbner Møllerlauget nogle af Frilandsmuseets møller for museets gæster. Mølleværkerne kører, mekanikken vises frem, og på særlige dage males der mel af gamle kornsorter. Kontakten til publikum er både sjov og udfordrende. Vi får besøg af børnehaver og skoleklasser, børnefamilier og andre interesserede gæster.

Du behøver ikke at være uddannet møller eller håndværker for at være med. I Møllerlauget er lysten og begejstringen for møller og fortælleglæden det vigtigste. Vi er sammen om kurser og oplæring, og i løbet af året afholder vi hyggelige sammenkomster og tager på ture til møller udenfor Frilandsmuseet. Læs mere om at arbejde frivilligt i Frilandsmuseets Møllerlaug.

Kontakt:
Find os i museets møller hver søndag og sidste onsdag i måneden - eller kontakt
Hans Peter Poulsen (Oldermand)
Rosengårdsvej 17
2830 Virum
Mail: frilandsmuseetsmoellerlaug(at)gmail(dot)com
Mobil 2345 2531

Frilandsmuseets Festivallaug
Frilandsmuseets Festivallaug

Frilandsmuseets Festivallaug

Festivallauget hjælper til med alle tænkelige typer opgaver ved de større arrangementer som vi kalder Festivaler: Påsken, sommerferien, efterårsferien og juleweekenderne.

For tiden har vi fokus på Ole Lund Kirkegaards sjove, kærlige og gakkede børneunivers skabt i 1960'erne og 70'erne og i sommerens Frøsnapperfestivaler har vi brug for hjælp med at lave viklebatik, ryatæpper og hønsestrik. Med sæbekassebiler og byggelegeplads eller med at sælge slik, is, kaffe, kage, popcorn og pølser. I påskedagene skal der farves og dekoreres påskeæg og klippes gækkebreve og sælges mad og søde sager. I sensommerens bonderøvsfestival skal hønseskidningen bemandes, ligeledes forhindringsbanen og værksteder hvor der bliver arbejdet med grøntsagsfigurer, kæpheste og forarbejdning af uld. I efterårsferien har vi fokus på historisk uhygge med inspiration fra overtro og allehelgen. Vi får brug for statister til at befolke det uhyggelige univers vi skaber på museet - også om aftenen efter mørkets frembrud! I juleweekenderne skal der klippes julepynt, afholdes andespil, bemandes i julemandens værksted, sælges honninghjerter og æbleskiver og meget mere.

Kontakt frivilligkoordinator Anja Jørgensen hvis du vil vide mere. Kig gerne forbi når vi holder festivaler: i påskeferien, sommerferien, efterårsferien og 3 juleweekender.

Frilandsmuseets Smedelaug
Frilandsmuseets Smedelaug

Frilandsmuseets Smedelaug

Smedelauget arbejder i Stationsbyens smedje hvor der er maskiner brugt i flere forskellige metalfag. En presse til at presse f.eks. mønter, en trykbænk til at dreje lampeskærme m.m., en remdrevet fjederhammer samt åben esse og ambolt. Før i tiden blev der repareret landbrugsredskaber og vogne, skoet heste for landsbyens gårdmænd og husmænd. Smeden var ansat af bønderne som ejede smedjen. Senere i 1800-tallet blev smedjerne privatejede og smedene skulle have betaling for hver arbejdsopgave. Det kunne knibe med betalingen og historier fortæller at smeden tøjrede sin kat ved døren og når bønderne luskede af uden at betale sagde han: ’Du kan sige tak til min kat. Den får ikke andet at leve af!’.

Du behøver ikke at være smed for at være med i smedelauget. Du skal have lyst til at snakke med gæsterne og have hænderne nogenlunde ordentligt skruet på.

Kontakt: Max Braun, som er smedelaugets frivillige tovholder. Smedelauget arbejder i smedjen søndage i ulige uger i måneden og anden tirsdag i måneden. Kig forbi og se om det er noget for dig.

Frilandsmuseets Biavlerlaug

Frilandsmuseets Biavlerlaug

Biavlerlauget passer bistaderne, som står i herregårdshaven ved Fjellerup og ved gården fra Halland. Biernes honning var det mest almindelige sødemiddel før i tiden – rørsukker var dyrt, og det var først i slutningen af 1800-tallet, at roesukker blev udbredt og til at betale for almindelige mennesker. Honningen bliver solgt i museets butik. Udover den traditionelle honningmad er honning perfekt som smagsforstærker på frugt, i dressinger og marinader, i hakket kød, ved bagning og meget mere. Alt dette fortæller biavlerlauget om når de om søndagen står ved bistaderne i den nordlige del af museet.

Kontakt:
Sven Branner som er frivillig tovholder i biavlerlauget. Biavleren er ved bistaderne i herregårdshaven hver søndag kl. 14-15 til og med 8.august. Derefter kan biavleren mødes til Havedage på herregården den 23. og 24.september.

Frilandsmuseets Køkkenlaug
Frilandsmuseets Køkkenlaug

Frilandsmuseets Køkkenlaug

Frilandsmuseets køkkenlaug sylter frugt og bær, bager kager og brød, steger og braser på det store brændekomfur i herregårdens køkken. Der bliver brugt afgrøder fra køkkenhaven og opskrifterne findes i de gamle klassiske kogebøger som Frk. Jensen, Madam Mangor og Fru. Konstantin fra 1800-tallet.

Alle aktiviteterne udføres til glæde for gæsterne, og undervejs fortælles der både om konkrete processer og råvarer og mere bredt om historisk mad og madkultur. Køkkenlauget er iført dragter fra 1910. Dragterne lånes på museet. Museet hjælper også dem som ønsker at sy sin egen dragt.

Hvis du har viden og praktisk erfaring med historisk mad og arbejdsprocesser, eller vil du gerne selv prøve at stå ved komfuret er køkkenlauget måske noget for dig. Det kræver blot godt håndelag, fortælleglæde og arbejdslyst.

Køkkenlauget arbejder i køkkenet på helligdage, i udvalgte weekender og i ferierne. Mød dem til Havedage den 25.-26.september 2021 og igen i alle 3 juleweekender.

Kontakt:
Anne Riemer eller Karen Klinkvort som er køkkenlaugets frivillige tovholdere. Eller kig forbi herregårdskøkkenet i weekenderne og få en snak.

Frilandsmuseets Håndarbejdslaug
Frilandsmuseets Håndarbejdslaug

Frilandsmuseets Håndarbejdslaug

I Frilandsmuseets håndarbejdslaugt har vi brug for kvinder og mænd i alle aldre som kan strikke, væve, orkere, sy, spinde, brodere, kniple samt evt fremstille snitmønstre på baggrund af gamle dragter.

Du skal være dygtig til dit håndarbejde og have lyst til at snakke med gæsterne som kommer forbi og fortælle om håndarbejdet, bygningen du sidder i og om museet generelt. Frilandsmuseet sørger for materialer og oplæring, så du får viden om håndarbejdets historie og om museet. Når du har tid, har vi brug for dig til at sidde i museumsbygningerne og arbejde i udvalgte weekender, ferier og højtider. Læs mere om håndarbejdslauget.

Kontakt:
Kontakt frivillig tovholder Mary-Ann Jensen eller kig forbi onsdag eller søndag og få en snak med håndarbejdslauget i gården fra Lundager (nr. 71) eller gården fra Kølvrå (nr. 8)

NB: Håndarbejdslauget tager imod nye medlemmer marts 2024. Men tag gerne kontakt til tovholderen for flere oplysninger.

Frilandsmuseets Landsbylaug

Frilandsmuseets Landsbylaug

Landsbylauget fortæller om livet på landet i begyndelsen af 1800-tallet. Det foregår i det lille hus fra Stenstrup som er indrettet så alt kan bruges: man må ligge i alkovens mørke, lave mad på det åbne ildsted, bage i den store bageovn, koge vand i gruekedlen, sidde ved langbordet og spille kort eller spise, arbejde ved snittebænken og meget mere. Krydderurterne i havens bede bliver brugt og alle kan prøve at pumpe vand op ved vandpumpen. Der bliver spillet spil og leget lege udendørs. Sammen med gæsterne sørger Landsbylauget for at det lille hus emmer af liv og aktiviteter, støj og møj, mad og dunster, sjov og arbejdsomhed. Landsbylauget er i Stenstruphuset alle lørdage og søndage samt i ferierne.

Kontakt:
Kontakt Gerda Børrild og Jens Degerbøl som er frivillige tovholdere for Landsbylauget. Eller kig forbi Stenstruphuset søndag og få en snak med lauget.

Læs mere om landsbylauget.

Frilandsmuseets knivlaug

Frilandsmuseets knivlaug arbejder i værkstedet i Tømrer- og snedkerværkstedet fra Borre på Møn som er genopført i museets Stationsby.

Knivlauget består af en engageret gruppe som er samlet om interesse for at fremstille knive. Det drejer sig særligt om fremstilling af skafter og skeder. Der arbejdes i mange forskellige sorter af træ samt bark og metaller, ben, plast og horn.

De særligt interesserede museumsgæster (i alle aldre) kan købe materialer til en kniv med skede (p.t. 200 kr.). Gæsterne deltager i færdiggørelsen af kniven på værkstedet. Det gælder både knivskaftet og læderskeden. Det er dog muligt at købe læderskeden færdig.

Knivlauget hjælper også børnene med at fremstille en lille nøglering i læder hvorpå forbogstav eller hele navnet kan trykkes. Børnene kan også lave en lille lege-tømmerflåde af pilekviste som de får med hjem - eller måske leger med i museets 'vandtrappe' ved Landkiosken.

MØD KNIVLAUGET 2023

26. februar
26. marts
30. april
28. maj
25. juni
30. juli
27. august
24. september
15. oktober
22. oktober
29. oktober
5. november
26. november
10. december
17. december

Kontakt:

Kontakt laugets frivillige tovholder Bjarne Haagensen eller kig forbi en af ovenstående søndage.