Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Stadager Brugs, Sundby på Falster
Stadager Brugs fra Sundby på Falster indeholder butik, bolig, forsamlingssal og kælder til varerne.

Stadager Brugs, Sundby på Falster

Stadager Brugs lå i den lille by Sundby på Falster. Den var landsbyens eneste butik, og et vigtigt socialt og lokalt omdrejningspunkt.

Kunderne var stort set alle på egnen - fra de lokale gårdmænd og deres koner til de ugifte herregårdskarle på godset Vennerslund.

Du kan købe gammeldags varer i butikken, og om sommeren er brugsuddelerens frue i gang i køkken og bryggers.

Erhvervet i 1990erne. Åbnet 2003.

Husets historie

Husets historie
Stadager Brugs pyntet til brugsens 50 års jubilæum i 1939
Husets historie
Ekspeditricen Olga var ansat i brugsen i 1930erne

I 1889 gik en kreds af gårdmænd, skolelæreren og den lokale godsejer sammen og stiftede Stadager Brugsforening. Foreningen tog navn efter sognet, hvor Sundby lå.

I begyndelsen var brugsforeningen ikke stort mere end et lokale i en af byens gamle huse, men i 1907 fik man opført en helt ny bygning i gule sten med et flot butikslokale, stort kælderlager, uddelerbolig og forsamllingssal.

Fra 1914 til 1952 var uddeler Henrik Hansen ansat til at passe butik og sal. Han og hans kone Ingeborg har oplært flere hold af kommisser og ekspeditricer i årenes løb.

Omkring 1950 blev butikslokalet fra 1907 bygget grundigt om i moderne stil, og forsamlingssalen blev nedlagt og inddraget til lager.

I 1956 overtog uddeler Munck posten, og han blev til foreningens og butikkens afvikling i 1984. Da blev store dele af det eksistrende varelager og butiksinventar samlet ind til Frilandsmuseet.

Efter 2. verdenskrig begyndte affolkningen af landdistrikterne. Byernes nye industrivirksomheder bød på arbejde, og kvinderne blev ansat i butikker og på kontor.

Brugsforeningens kundegrundlag svandt langsomt ind, og allerede i 1970erne begyndte de faldende befolkningstal at give problemer for Brugsen.

 

En brugs på landet i 1970. Stadager brugs skifter udtryk - og vi har brug for hjælp

Gribskovkøbmanden i Vejby. Billedet er ikke fra en brugs, men stemning og interiør er ikke væsensforskellig.

Vi har i nogle somre formidlet børnebogsforfatteren Ole Lund Kirkegaards sjove, skæve og tidstypiske univers, når vi afholder ’Frøsnapperfestival’ i Stationsbyen; vi opfører teaterstykker om Orla Frøsnapper, lille Virgil og alle de andre rødder. Vi laver viklebatik, byggelegeplads, rytmik og banko og inviterer skoleklasser indenfor til kreative undervisningstilbud. Alt sammen for at formidle den nye tid, det nye syn på børn og opdragelse, på selvforsyning (eller mangel på samme), på kreativitet, produktion og handel og meget mere. Det er en stor fornøjelse at formidle denne periode, da det stadig er ’mands minde’ for mange af vores gæster. At se genkendelsens glæde i deres øjne og høre dem fortælle om egne oplevelser for deres børn og børnebørn.

Nu er tiden kommet til at nyindrette vores lille landbrugs, så den også viser tiden 1968-1975. Det er en periode med rivende udvikling for handelslivet i de små stationsbysamfund. Butikkerne bliver større og bredere i sortimentet, og samtidig er der (desværre vil mange nok sige) også meget som bliver afviklet; vi må gradvist sige farvel til slagteren, cykelsmeden, bageren, frisøren, trikotageforretningen og mange flere.

Frilandsmuseets brugs skal stadig være en lille landbrugs. Vi ændrer ikke på inventaret fra 1930erne, men sætter nye varer på hylderne, hænger andre reklamer op, udskifter kasseapparatet og vægt, får nyt prismærkningssystem, mere belysning m.m. Vi inviterer den nye smarte selvbetjeningsoplevelse indenfor ved at stille stativer med små varer på gulvet, som kunderne selv kan betjene sig ved. Vi håber på en køledisk, som kan fortælle historien om, at mejerivarer og slagtervarer blev en del af sortimentet i brugsen. Alt bliver pakket omhyggeligt væk, så vi altid kan føre tiden tilbage til 1930'erne.

Vi ønsker ikke et smart, moderne minimarked, som har gennemgået gennemgribende ombygninger, udvidelser og med sprit nyt inventar. Vi ønsker at vise en landbrugs med et ældre interiør og et udtryk, som følger med tiden, så godt som det har kunnet lade sig gøre.

Vi er rigtigt godt i gang med arbejdet, men, vi har brug for hjælp. Der er rigtig mange ting, vi stadig mangler.

Har du kendskab til udtjent butiksinventarer og varer fra perioden 1968-1975:

  • varer i originalemballage (meget gerne flere af samme slags)
  • stativer og podier til at sætte på gulvet eller på disken til små varer
  • reklameskilte
  • Reklameskilte for store og dyre postordrevarer
  • BRUGSEN skilt til at hænge på facaden
  • køledisk
  • kasseapparat
  • indkøbskurve gerne med tilhørende vogn hvor kurven blev sat i
  • tobaksautomat, udendørs
  • Brune eller hvide kitler med orange krave både til mænd og kvinder.

Har du erindringer eller andenhånds fortællinger om dagligliv i en landbrugs, både som ansat og som kunde, vil vi også meget gerne høre fra dig.

Stadager Brugs
Gærum Brugs ved Frederikshavn i 1974
Stadager Brugs
Købmand i Snoghøj i 1966
Stadager Brugs
Købmand i Svendborg i 1977

Måske har du lyst til at være med, når vores landbrugs skal åbne i slutningen af juni i år, så har vi plads til flere medlemmer i vores frivillige brugsuddelerlaug. Lauget står i brugsen alle søndage samt hverdage i højsæsonerne og fortæller om tiden og varerne, mens de sælger kaffe, kage, is, sodavand, chokolade, bolsjer og lidt ikke-spiselige varer, som yoyo’er, bilkort, klistermærker, solbriller m.m.

Kontakt os på: postfriland@natmus.dk

  • med oplysninger og fotos af de ting du vil donere til Frilandsmuseet
  • hvis du har erindringer eller ønsker mere information om projektet
  • hvis du ønsker at hjælpe med at færdiggøre kopier af varer
  • hvis du ønsker at blive frivillig i Frilandsmuseets brugsuddelerlaug

Vi glæder os meget til at høre fra jer eller til at se jer som gæster på Frilandsmuseet.

Christina Ax, museumsinspektør og samlingsansvarlig

Anja Jørgensen, museumsinspektør og frivilligkoordinator