Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Smedeværksted fra Rynkeby, Fyn
Frilandsmuseets smedeværksted fra Rynkeby på Fyn indeholder maskiner og redskaber til forskellige metalfag

Smedeværksted fra Rynkeby

Smedeværkstedet fra Rynkeby var rammen om en blomstrende lokal maskin- og vvsvirksomhed.

I Stationsbyen er det indrettet, så det rummer alle mellemkrigstiden metalfag: maskinbygger, beslagsmed, gørtler og metaltrykker.

De fleste af dem er væsentligt forandrede eller næsten forsvundne, men for i samtiden leverede metalfagenes håndværkere varer, redskaber og ydelser, som man ikke kunne være foruden.

Erhvervet 2003. Åbnet 2007

Bygningens historie

Bygningens historie
Værkstedet lå ud til hovedgaden i Rynkeby.
Bygningens historie
På Frilandsmuseet bruges værkstedet til demonstrationer af smedehåndværket
Bygningens historie
Henriksen yderst til højre med svende og lærlinge foran værkstedet. 1920erne

Bygningen er fra en gang i 1890erne, og der hørte en bolig til. Kun værkstedet blev dog flyttet med til Frilandsmuseet.

Værkstedet er opført i grundmur i en nøgtern stil, typisk for bygninger og virksomheder i de små byer på landet. Vinduerne er fabriksfremstillede på et af Danmarks utallige jernstøberier, og døre og porte sandsynligvis produceret på et lokalt træværksted.

I 1914 blev værksted med hus opkøbt af den unge og fingersnilde maskinbygger Henrik Christian Henriksen. Han udviklede og byggede små maskiner til de lokale landbrugere. Han opstillede også vandpumper på gårdene, sleb økser og levere skruer, beslag og andet småt jerngods på bestilling.

I hans regnskabsbøger kan man se, at han også havde fire lokale andelsmejerier som kunder. Han rensende mejeriernes kedler, reparerede haner og pumper og leverede rør.

Den fornemste kunde var dog uden tvivl Baron Bille Brahe Selby på herregården Rønninge Søgård. Henriksen reparerede nogle gange i årene 1914 og 1915 herregårdens nymodens centralvarmeanlæg.

Henriksen var typisk for virksomhederne på landet i begyndelsen af 1900-tallet. Landbrugerne var den største kunde, og han oprettede maskinværkstedet med produktion af landbrugsmaskiner for øje.

Men samtidig fungerede han også som VVS-mand, og han leverede stykgods til områdets byggerier og de lokale bygmestre. Man kunne også få slebet sin saks hos Henriksen eller få lavet et ødelagt hjul på sin barnevogn. Ingen opgave var for stor - og ingen for lille.

Henriksens søn overtog værkstedet efter ham, og det lukkede i 1980erne.