Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Mispel
Mispel
Mispel

Mispel

Mespilus germanica

Historie

Misplen stammer oprindeligt fra sydvest asien og sydøst Europa trods sit misvisende navn Mespilus germanica. Historisk går misplen mindst 3000 år tilbage og misplen blev spist af romerne i middealderen. I Danmark er misplen særligt kendt fra Als hvor frugten var udbredt fra Vothmann´s planteskole i 1800 tallet og frugten blev spist af børnene som en konfekt. Misplen er også brugt til klarring af vin og en fin lille mispelgelé og marmelade kan man også få lavet af den. I England laver man ”mispel curd” af frugterne. 

Træet

Misplen er et fint lille havetræ eller busk der næsten er gået i glemmebogen. Stammen og grene er kroget, nærmest eventyrlig troldeagtige når træet komme op i årene, med en paraplyformet krone. Blomstrer i juni med store enkle smukke hvid blomster, bladene er filtede og lancentformede. Misplen har et smukt gyldent efterårsløv og selv efter bladende falder, sidder de små behårede frugter tilbage indtil den første frost kommer. Træet er selvbestøvende og man kan derfor nøjes med kun et, det kræver ikke den store beskæring og er sundt og sygdomsfrit.

Mispel

Frugten

Frugterne er nogle små mærkværdige udformede størrelser og har givet ophav til et væld af mindre pæne øgenavne b.la. Aberøv.  Dette skyldes det botaniske fænomen at blomsten er åben, dvs. i frugtenden har den en åben skive omkranset af blomsterblade. Frugten er først moden i november og skal have lidt frost for at modnes eller lagres på ”strå”. Mange tror at frugten er rådden når den er moden, men skindet bedrager som man siger. Det er en fin lille dessertfugt men der er ikke meget kød på.

Mispel