Rød Kortstilk
Æblet.
Spiseæble. Skrællen er græsgrøn med en rødbrun til rødorange dækfarve, og frugtkødet er grønligt. Kort og kraftig stilk, der gør, at æblet sidder meget tæt til træet. Æblet er saftigt, stærkt duftende og med en sødlig, aromatisk og fyldig smag. Et lidt hårdt spiseæble. Kan plukkes fra sidst i oktober og bruges fra januar til juni. Tåler at få lidt frost. Er også godt til kompot og æblegrød.
Historie.
En af vores meget gamle sorter, der menes at gå helt tilbage til romertiden. Rød kortstilk er med sikkerhed kendt siden det 16. århundrede, og det har været dyrket i Danmark siden 1795.
Vækstformen.
Langsomtvoksende, sundt og kraftig træ, der ikke bliver så stort. Træet er tætbygget med rund krone af middel størrelse. Sorten er aldrig blevet særlig udbredt men har været anbefalet til plantning i frugthaver. Æblet får ikke skurv og kan dyrkes økologisk.
Synonymer. ’Kongelig Kortstilk’,’ Königlicher Kurztiel’, ’Court-pendu rouge’,’ Court-pendu plat’.
Rød Kortstilk kan ses i frugthaven ved herregården fra Fjellerup (nr. 25).