Pigeon
Pigeon - generel beskrivelse af pigeonner
Æblet.
Spise- og madæble. De små æbler er som oftest højrøde. Pigeon har fast, skørt og saftigt frugtkød med en syrligsød og karakteristisk fin forfriskende smag med en bitter snert af tannin, ”pigeonsmag”. Kan plukkes fra oktober og gerne ad flere omgange, så æblerne får så meget farve som muligt. Pigeon er nok af de fleste kendt som pynt på juletræet men kan holde sig til langt hen på foråret.
Historie.
Pigeon er en meget frøkonstant sort, hvilket betyder, at sår man en kerne fra et pigeontræ, får man et nyt træ, der i høj grad minder om modertræet. Derfor findes mange forskellige sortvarianter af pigeon, blandt andet Ildrød Pigeon, Spejlsby Pigeon og Ny Engelsk Pigeon.
Alle kan formegentligt føres tilbage til Pigeonnes Jerusalem, der stammer fra Normandiet i slutningen af 1700- tallet. Æblet er nok kommet til Danmark gennem Den Kongelige Frugttræplanteskole i Odense, i hvis fortegnelse fra 1795 det findes.
Pigeon kan ses i haverne ved følgende bygninger på Frilandsmuseet: Herregården fra Fjellerup (nr. 25), gården fra Lundager (nr. 71), gården fra Barsø (nr. 37-40), huset fra Dyndved (nr. 44) og snedkerværkstedet fra Borre (nr. 81).