Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud
Fiskerhus fra Agger
Fiskerhus fra Agger på Vestkysten med bolig i den ene ende og stald i den anden

Fiskerhus fra Agger

Agger ligger i klitrækken ud til Vesterhavet. På de sandede, forblæste jorder var det småt med landbrug, og folkene i Agger var hovedsaglig fiskere.

I husets staldende var der plads til nogle få dyr: høns, en eller to grise og en enkelt ko

Huset bærer præg af at være havets nærmeste nabo, og livet i det lave hus har været beskedent.

Erhvervet i 1923. Åbnet i 1925.

Husets historie

Husets historie
Fiskerhuset på hjemstedet. Landskabet ved Vesterhavet er nøgent og forblæst
Husets historie
Brødrene Anton, Kresten og Jens i husets stue. ca. 1920
Husets historie
Husets køkken med åbent ildsted

Familien i Aggerhuset levede hovedsaglig af kystfiskeri. Man stod ud fra kysten i små robåde, som var ejet fælles i et laug. Fra bådene satte man langliner med mange kroge.

Maddingen blev sat på krogene på en esebakke, som ses i husets lille køkken. I laden hænger en række langliner til tørre. Her står også rygkurven til transport af fisk.

Fisken blev solgt længere inde i landet ved at koner eller store børn tog fangsten på ryggen og solgte fra rygkurven. En del af fiskene blev hængt til tørre eller saltet ned og solgt videre til områdets købmænd.

I 1834 boede fisker Jens Jøssen og hans kone i huset. Hos dem boede deres søn på 15, og en karl og en pige på hhv. 25 og 19 år.

I 1845 gik Jens Jøssen på aftægt med sin kone, og han levede af at lave tønder. Hans søn Niels Christian med kone og fem børn havde overtaget huset fra forældrene. Familien havde også en tjenestepige på 17.

Den sidste fisker på stedet, Niels Pedersen Nielsen, nåede at få i alt 11 børn. Han overtog huset med sin kone i 1895. Omkring 1920 blev der taget et billede af nogle af husets sønner: Jens, Anton og Kresten. De sidder i husets lave og lille dagligstue ved et fint dækket kaffebord, vandkæmmede til lejligheden.

Husets nuværende indretning er ældre. Den viser huset i 1850erne. På forsiden af en af loftsbjælkerne hænger et "slavespyd", lavet af et langt knivsblad på et skaft.

Under krigen mod Tyskland i 1848 gik der vilde rygter op gennem Jylland. Man var bange for at frigivne tugthusfanger fra Rendsborg ville drage hærgende og myrdende op gennem Jylland, og bevæbnede sig med hjemmelavede våben. Truslen blev aldrig til virkelighed.

Bygningen

Bygningen
Husets højrem ligger på svære stolper inden i bygningen.
Bygningen
Princippet i højremskonstruktionen

Aggerhuset er bygget i en lang længe med bolig i den ene ende og stald og lade i den anden.

Væggenes bindingsværk er af meget spinkelt og dårligt træ - noget af det vraggods fra strandede skibe. Væggene er i staldenden udmurede med runde strandsten, hentet nede ved kysten.

Huset er et højremshus. Det betyder, at husets tag i hele sin længde hviler på svære højremme, eller bjælker, som ligger på to parallelle stolperækker.

Pladsen fra den tagbærende højrem og ud til ydervæggen kaldes et udskud, og på Aggerhuset er der udskud på hele husets bagside, og på forsiden, hvor staldenden begynder.

Huset har ingen skorsten, men blot et åbent ildsted. Røgen trækker ud gennem et lyrehul i loftet. Lyrehullet giver et godt lys ned over ildstedet.