Thorkild ser Tivoli gå op i flammer
Modstandsmanden Thorkild Lund-Jensen må gå under jorden. Han er én af de fem hovedpersoner, du kan møde på Frihedsmuseet.
Klokken er cirka 02.00 om natten den 25. juni 1944, da Thorkild Lund-Jensen hører nogle øredøvende brag. Sammen med sine bofæller på Nordisk Kollegium i København går han op på 5. sal for at se, hvor bragene kom fra.
Det er et skræmmende syn, der møder den unge ingeniørstuderende. Himlen over den indre del af København er et luende flammehav. Tyskerne har sprængt Tivoli i luften som modsvar på modstandsbevægelsens sabotageaktioner.
Thorkild må se, hvad der er sket. Han kører ind til den gamle forlystelsespark. Her ser han træbygningerne gå op i røg med en forfærdende kraft. Københavnerne er harmdirrende.
Thorkild Lund-Jensen kommer samme år med i undergrundshæren under Korps Ågesen.
Lamslået over jødeaktionen
Men allerede før sin optagelse i modstandsbevægelsen har Thorkild Lund-Jensen vist sin foragt for de danske nazister – blandt andet da han sammen med sine studiekammerater dukker op til et nazistisk møde i Studenterforeningen for at chikanere nazisterne med klapsalver og fløjter. Et møde, der ender korporligt, da de studerende med vold bliver smidt ud af nazisterne.
Thorkild Lund-Jensens sympati for modstandsbevægelsen bliver for alvor vakt i oktober 1943 under tyskernes aktion mod jøderne. Han skriver i et brev til sine forældre 2. oktober:
”Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal sige til situationen, jeg er nærmest lamslået; at noget sådant kan ske her i landet.”
”Jeg håber, at dette må få de personer, som endnu mener, at man bare skal handle opportunistisk, til at indse, at nu er tiden inde til modstand under alle former.”
Da krigen lakker mod enden, er tyskerne i færd med optrevle modstandsgruppen Korps Ågesen. Thorkild må gå under jorden.
Hvad får en ung mand til at træffe det svære valg at risikere livet for at forsvare sit land? Og hvordan gik det ham efterfølgende? Du kan dykke ned i Thorkild Lund-Jensens historie på Frihedsmuseet.