Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Mød disse ni historiske personer

På Frihedsmuseet kan du møde Abraham, Tage, Hedvig, Lilli, Martin, Jørgen, Poul, Flammen og Citronen.

Alle gemmer de på hver deres dramatiske historie. Og alle har de truffet et skæbnesvangert valg, der får helt afgørende betydning for deres liv.

Mød Flammen og Citronen

Mød Flammen og Citronen

Bent Fauerschou-Hvid og Jørgen Hagen-Schmidt: Flammen og Citronen. Begge er de kendt som nogle af de mest vovede modstandshelte fra besættelsestiden. Begge var de klar til at slå ihjel i modstandens navn. 11 likvideringer blev det til på under et enkelt år.

Men deres handlinger kom til at koste dem dyrt. Efter et uskyldigt barn bliver dræbt af Flammen, går det galt. Gestapo gør sætter alt ind for at fange duoen. Til sidst må både Citronen og Flammen betale den ultimative pris.

Mød Abraham

Mød Abraham

Oktober 1943. Abraham Steinbock sidder med sin familie og en anden jødisk familie i en fiskerbåd på vej til Sverige fra Stevns. Alt er gået meget hurtigt. Så hurtigt, at fangsten på 700 kg ål, endnu ikke er nået at blive tømt fra båden. Politibetjenten Knud Nørregaard og fiskerdrengen Bent Hove, som begge har tilbudt at hjælpe familierne med flugten over Østersøen, sidder også spændte i båden.

Midt på Østersøen er der kulsort og musestille. Pludselig gennemskærer et lys mørket. Lyskeglen fra et tysk krigsskib kryber henover vandet lige i nærheden af fiskerbåden. Alt er på spil. Opdager de båden, er det forbi. Hør historien fortalt med Abraham som omdrejningspunkt.

Mød Lilli

Mød Lilli

Hun synes, de er romantiske og galante. Tyskerne altså. Før de kom, skete der ikke meget i landsbyen. Der er faktisk flere tyske soldater, hun kommer tæt på. De bliver alligevel forflyttet hele tiden. Men det er ok, så længe de alle er gentlemen.

Lilis forældre er ikke tyskervenlige. Hendes mor skammer sig over sin datter og frygter, at hun bliver gravid. Forældrene forbyder hende og gå ud, men det retter Lili sig ikke efter. Men Lilis længsel er ugleset i det besatte Danmark.

Mød Martin

Mød Martin

De modtager beskeden 9. april 1940: Danmark er blevet besat. Styrmand Martin Bantz er sammen med 21 andre besætningsmedlemmer ombord på S/S Erik Boye på vej over Atlanterhavet. Stemningen er trykket. Afmagten og frustrationen hænger i luften. Hvad gør de nu?

Martin sejlede i allieret tjeneste under krigen. Som skibsfører hjalp han bl.a. briterne med at få nødvendige forsyninger under krigen. Men en dag er det lige ved at gå galt. Historien kan du høre på Frihedsmuseet.

Mød Hedvig

Mød Hedvig

En lyd af skud gennemtrænger bygningen. Viceværten åbner sin dør. To mænd haster ned ad trapperne i opgangen. På anden sal står døren til Hedvig Delbos lejlighed åben. På gulvet ligger hun helt stille. Blodet strømmer ud af et skudsår i baghovedet. Hun er koldblodigt blevet slået ihjel af modstandsbevægelsen.

Hedvig havde efter sigende angivet to modstandsfolk fra Holger Danske. Året inden hendes død havde hun huset to modstandsmænd. De blev senere pågrebet af gestapo. Kun den ene når at flygte. Den anden mister livet efter ugers tortur i gestapos fangenskab. Hedvig må være stikkeren, vurderer man. Og hun må bøde for det.

Mød Tage

Mød Tage

”Albert, Dora, Mikkel” lyder det i radioen via BBC London. Det er Tage Nielsens signal. I aften skal han modtage våben på Ørum Hede. Han kender proceduren, men er alligevel spændt på aftenens nedkastning.

Med lygte morser han til flyet, der kommer imod ham. Det passerer ham, men vender derefter om. Der er noget galt. For sent finder han ud af, det ikke er et britisk fly, han har signaleret. Det er et tysk. Og pludselig åbner det ild mod ham.

Mød Poul

Mød Poul

Som telegrafist for special operations executive har Poul Johannesen et vigtigt job for den gryende modstandsbevægelse: Han sender kodede efterretninger om tyskerne til England fra en lejlighed i Vanløse. Der har han arbejdet i tre-fire uger, før det danske politi efter tysk vejledning banker på døren.

Hvad der følger er en hæsblæsende kamp, hvor mere end 150 politifolk deltager. Poul ved, hvad der er forventet af ham, og han tager et skæbnesvangert valg til sidst.

Mød Jørgen

Mød Jørgen

Jørgen Jespersen, også kendt som KK, står klar på hjørnet. Han skal mødes med en, han ikke kender, for at skaffe et depot til at gemme våben og sprængstoffer i. Pludselig kommer en kvabset fyr med tyrolerhat frem ud af ingenting med en ladt Walter og fortæller KK, at han skal følge med. Hans dække er brudt.

KK må tænke hurtigt. Han lader sig følge med, mens han foregiver at pudse næse. Idet han lægger lommetørklædet over i den anden lomme, afsikrer han sin skjulte pistol og retter den imod den tyske kriminalbetjent igennem lommen. Det er nu eller aldrig.