Modstandsmanden Jørgen kom i KZ-lejr
Den unge medicinstuderende Jørgen Kieler bliver sabotør i Holger Danske. Han er én af de fem hovedpersoner, du kan møde på Frihedsmuseet.
De udvalgte taxier kører med jødiske passagerer mod Skudehavnen i København. Et stykke inden, de når havneområdet, stopper taxierne. Jøderne må selv gå resten af vejen ud til de ventende fiskekuttere, der skal sejle dem til Sverige.
Den unge medicinstuderende Jørgen Kieler er der også. Hans cykel er læsset med jødernes bagage, som han hjælper med at bære. Han er en del af modstandsbevægelsen i den borgerlige sabotageorganisation Holger Danske.
Jørgen Kielers engagement i modstandsbevægelsen starter dog et andet sted.
9. april 1940 er en stor skam og sorg for Jørgen og hans søskende. Danmark har reelt overgivet sig uden modstand. Han er bitter på regeringen.
Som en del af studentermiljøet i København bliver han derfor sammen med broderen Flemming og søstrene Elsebet og Bente aktiv i Frit Danmarks studentergruppe. De trykker illegale blade.
Et valg med store konsekvenser
I løbet af besættelsen udvikler Jørgen Kielers modstandsaktivitet sig fra illegale blade til egentlige sabotageaktioner. Valget om at gå fra ubevæbnet til væbnet modstand er ikke let. Søstrene er imod at gribe til våben. For Jørgen vækker valget store, etiske spørgsmål: For hvordan kan han opfordre andre til at udføre sabotage, hvis han ikke selv tør løbe risikoen.
Sabotagearbejdet ender i september 1944, hvor Jørgen bliver deporteret til koncentrationslejren Neuengamme.
Hvilke overvejelser ligger der bag at gå fra ubevæbnet til bevæbnet modstand og måske dræbe andre mennesker? Og hvad skete der efterfølgende med Jørgen Kieler? Du kan dykke ned i hans historie og svære valg på Frihedsmuseet.