Dampmaskinen i Brede Værk

Dampmaskinen på Brede Værk er én af to tvillingemaskiner, fremstillet af Alliance Maskinfabrik i Slagelse omkring 1908. Den har oprindeligt virket på Faksinge Sanatorium.

Maskinen har ca. 25 HK, hvilket repræsenterer den ret lille kraft en dampmaskine på Brede Klædefabrik havde omkring 1885. omkring 1900 havde dampmaskinen i Brede snarere 135 HK. Maskinen er af en type, som repræsenterer både et højdepunkt, men også til dels en afslutning, for den stationære dampmaskine i Danmark.

I slutningen af 1800-årene blev dampmaskinerne billiggjort, bl.a. gennem serieproduktion af mindre maskiner, ikke mindst til andelsmejerierne. Mens større anlæg især blev leveret af B&W, Atlas og andre større firmaer, fandtes der snesevis af maskinfabrikker i provinsbyerne, som leverede mindre maskiner. I 1897 havde den danske industri installeret dampmaskiner med en samlet kraft på 34.176 HK, fordelt på 1.256 virksomheder – den gennemsnitlige kraft pr. virksomhed var altså ca. 27 HK. Efter århundredeskiftet blev dampkraften imidlertid i stigende grad udsat for konkurrence fra ny teknologi, først i form af gas- og dieselmotorer, der snart skulle fortrænge de mindre dampmotorer.

I 1847 anskaffede Brede Klædefabrik den første dampmaskine. Damp blev anvendt på Brede, indtil fabrikken lukkede i 1956.

Dampmaskinen i Brede kan køre efter ønske fra publikum. Den trækker dog ingen maskiner.

Del denne side