Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Skeletter gør døden mindre sørgelig

Skeletter
Chokoladekranier. Foto: Liv Grønnow
Papmachéskelet med ispind, udført af David Linares fra familien Linares, der står bag et af de mest berømte papmachéværksteder i Mexico i dag. Udstillet i Jordens Folk, Etnografisk Samling på Nationalmuseet
Papmachéskelet med ispind, udført af David Linares fra familien Linares, der står bag et af de mest berømte papmachéværksteder i Mexico i dag. Udstillet i Jordens Folk, Etnografisk Samling

I ugerne op til De Dødes Dag udsmykkes Mexico med skeletter. Store skeletter og små skeletter. Skeletter i papmaché, træ og ler. Skeletter, der kan sprælle, og skeletter, der kan spises. Navnlig de sidste holder børnene af.

Overalt sælges sukker- og chokoladekranier, hvor man i panden kan skrive sit eget navn eller navnet på en kær afdød. Og på byens torv er der boder, hvor man kan købe små skeletter i ler eller for en peso få lov at dreje håndtaget på det store pariserhjul befolket af skeletter.

For en dansker kan det virke morbidt med de mange skeletter. I Mexico mener man derimod, at de festlige og ofte komiske skeletter hjælper med til at gøre døden mindre sørgelig.

Små figurer i malet ler fra Oaxaca, 1997
Små figurer i malet ler fra Oaxaca, 1997
Skeletfotograf i papmaché, udført af David Linares. Udstillet i Jordens Folk, Etnografisk Samling på Nationalmuseet
Skeletfotograf i papmaché, udført af David Linares. Udstillet i Jordens Folk, Etnografisk Samling