Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Jingledress dance

Indiansk dansedragt til Jingle-dress dance
Indiansk dansedragt til Jingle-dress dance

Dansearenaen genlyder af ringlen, når Jingledress-dansernes blikkræmmerhuse bringes i bevægelse. ’Jingledress-dansen’ udføres især af de unge kvinder. Overkroppen holdes i ro, mens benene bevæges i hurtigt tempo. Venstre hånd er anbragt på hoften, og den højre holder en ørnevifte.

Dansen er blevet almindelig fra 1980’erne, men har rødder tilbage til Ojibwa-stammen i sidste del af 1800-tallet. En myte fortæller, at en medicinmand så dansen i en drøm, da hans barnebarn lå for døden. Han lod pigen iklæde en Jingle-kjole, og hun kom sig mirakuløst. Jingledress-dansen forbindes derfor med helbredende kræfter.

Dragten

Denne Jingle-kjole er fra 2010. Kjolen har tilkørt en af Northern Cheyenne-reservatets yngre kvinder, der efter første Powwow fandt ud af, at hun alligevel ikke brød sig om at danse i kunststof.

De små blikkræmmerhuse er fremstillet af låg af snustobaksdåser. De mest almindelige er af mærket Copenhagen. Kræmmerhusene påsys dragten i lange rækker for og bag. Nogle kjoler har 365 kræmmerhuse - ét for hver dag i året. Til dragten hører typisk et perlebroderet bælte, smykker og hårpynt. Dette bælte er broderet af Agnes Braided Hair til hendes døtre, men da døtrene lagde sig ud, afsatte Agnes det til pantelånere