Historisk viden

Restaurering af guvernørens residens (2009-2012)

Efter at saltkontoret lukkede i 1984, stod den bygning, der i den danske periode havde tjent som guvernørens residens, ubenyttet hen i årtier og var efterhånden stærkt forfalden på grund af alder og monsuner. Men på grund af den voksende interesse for Tranquebars historiske bybillede samt løbende planer i staten Tamil Nadus ministerium for turisme om at udvikle Tranquebar til en kulturarvsdestination besluttede turistministerieti 2004, at det ville være fornuftigt at arbejde på at gennemføre en gennemgribende restaurering af den tidligere guvernørbolig og forberede den til at huse et kulturcenter i Tranquebar, som skulle være åbent for offentligheden.

Da restaureringen blev påbegyndt i 2009, var bygningen stærkt forfalden. Taget var delvist styrtet sammen, og rødder af hastigt voksende planter, havde beskadiget flere vægge. Da bygningen er ejet af de indiske myndigheder og restaureringen foretaget af indiske eksperter, er projektet blevet udført som et indisk foretagende med Nationalmuseets Tranquebar Initiativ i en konsulentrolle med ansvar for at fremskaffe information om bygningens historiske baggrund.

Restaureringsarbejdet blev udført af INTACH (The Indian National Trust for Art and Cultural Heritage). Grundige undersøgelser blev gennemført i indiske og danske arkiver for at sikre, at bygningens arkitektoniske historie blev afspejlet i den endelige restaurering i overensstemmelse med de givne instruktioner fra bygningens ejer, staten Tamil Nadus ministerium for turisme. Takket være en stor privat donation til Nationalmuseets Tranquebar Initiativ blev bygningen gennemgribende restaureret og i 2012 gjort klar til at rumme et planlagt kulturcenter i Tranquebar, drevet af de indiske myndigheder.

Tekst: Professor Esther Fihl og ph.d.-studerende Caroline Lillelund, 2016
Webdesign og supervision: Cand. mag. Bente Gundestrup
Oversættelse fra engelsk: Cand. mag. Tine Wanning

Del denne side