Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Den danske kirkegård

En europæisk koloni i Indien havde brug for en kristen begravelsesplads. Serampore’s lille danske kirkegård var ikke bare for danskere, men også for byens andre europæiske protestanter. Der boede også franskmænd og folk af portugisisk afstamning i Serampore. De blev begravet på den katolske kirkegård, der lå ved siden af den danske. De britiske baptister, der grundlagde Serampore College, ligger begravet på baptist-missionens kirkegård i Serampore. Der er også en stor muslimsk begravelsesplads i byen. De fleste hinduer bliver brændt og deres aske spredt i Ganges-floden.

Den danske kirkegård
Gravmonumenterne på den danske kirkegård er meget forfaldne, og man kan kun læse teksten på nogle få af dem. Foto: Britt Lindemann 2018

Begravede danskere

Der er ikke blevet begravet nogen på den danske kirkegård, siden danskerne forlod Indien i 1845. Gravstederne forfaldt, da der ikke længere var familiemedlemmer til at passe dem. I dag er kirkegården et historisk monument, til minde om dengang Serampore var dansk styret. Den bliver passet af de indiske myndigheder, men de forfaldne monumenter kan ikke genskabes. Man kan kun læse navne og gravskrifter på nogle få af dem. Et af dem er gravmælet for Ole Bie, som var den danske handelsstations chef gennem mange år. I hans tid voksede Serampore til en smuk by med fine bygninger og pladser. Han døde i 1805, kort før Skt. Olavs Kirke stod færdig. Men hvilken rolle skal en dansk kirkegård i Indien spille i dag?

Den danske kirkegård
Børnene kommer på kirkegården for at lege, selvom de er bange for spøgelser. Foto: Simon Rastén 2018

Leg blandt spøgelser

I dag spiller børnene cricket på kirkegården, eller klatrer i de vildtvoksende træer og går på opdagelse mellem de forfaldne gravsten. Måske lurer fortidens spøgelser? Dét mener i hvert fald de drenge, der kommer her. De fortæller historier om børn, der pludselig og uden grund er faldet ned og har brækket en arm. Men kirkegården er et af byens få grønne områder, så drengene overvinder frygten og klatrer hver dag over muren for at lege i deres lille oase. Men når det bliver aften, er det kun de ældste børn, der tør være her. Af og til kommer der også danske turister forbi for at besøge kirkegården.

I Nationalmuseets udstilling Stemmer fra Kolonierne, kan du møde drengene, der fortæller om spøgelserne på den danske kirkegård.