Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Serampore College

Serampore College
Hovedbygningen på Serampore College fra 1818. Foto: Britt Lindemann 2018. De originale tegninger til bygningen findes på Dronningens Håndbibliotek i København.

Serampore College blev grundlagt 1818 som den første højere læreanstalt for indere fra alle sociale lag. . Det var. Det blev grundlagt af engelske baptist-missionærer med tilladelse fra den danske konge Frederik 6, som gav stedet samme rettigheder som de danske universiteter i København og Kiel. Portrætterne af Frederiks 6 og dronning Marie Sofie Frederikke hænger stadig på universitetet.

Fra mission til videnskab

Ole Bie, der var Serampores danske chef, gav i 1799 de britiske baptister lov til at bo i Serampore. Missionærerne ville ikke bare omvende indere til kristendommen, de ville også indføre uddannelse for indere fra alle dele af samfundet. Missionærerne samarbejdede med indiske oversættere, undervisere og håndværkere. De startede skoler, der var åbne for både rige og fattige, hinduer, muslimer og kristne. De skabte en stor botanisk have og grundlagde et bogtrykkeri, der for første gang trykte mange af de indiske og andre asiatiske sprog. Fra trykkeriet udkom både Bibelen, gamle hinduistiske tekster, moderne indisk litteratur og aviser på lokale sprog. Serampore College underviste både i kristen teologi, naturvidenskab, geografi, litteratur og mange andre fag.

Serampore College
Danske Kong Frederik 6’s diplom fra 1827, der gav Serampore College ret til at udstede universitetseksaminer. Foto: Simon Rasten 2016

Et moderne universitet med en lang historie

Serampore College
De studerende slapper af foran den gamle hovedbygning på Serampore College. Foto: Britt Lindemann 2018

Den botaniske have eksisterer ikke længere, men Serampore College findes stadig og har over 3000 studerende fra alle slags fag. Serampore College er et moderne indisk centrum for uddannelse i kristen teologi. Der er ca. 300 teologi-studerende fra hele Indien, som bor på stedets kollegie under hele uddannelsen. Den gamle hovedbygning og andre historiske bygninger ligger her stadig. Her findes også et lille museum. De studerende bruger området til sport, afslapning, koncerter og fester. Serampores borgere kommer også for at gå tur mellem de høje træer, og børnene spiller fodbold på plænen med udsigt til floden. Serampore College er er meget bevidst om sin historie, og henviser stadig til Kong Frederik d. 6’s tilladelse til at udskrive eksaminer.

Serampore College
Serampore College blev grundlagt i 1818 af den britiske baptist-missionær William Carey og hans hold. Her er han i gang med indiske sprogstudier og oversættelse sammen med en hinduistisk brahmin-præst, som var en af de mange lokale eksperter, missionærerne samarbejdede med. Desværre kender vi i dag ikke navnene på ret mange af dem.