Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Goswami-paladset

Rig på den danske handel
Goswami-Paladset blev bygget omkring 1800. I dag er paladset i stærkt forfald. Men når man besøger det store hus med over 100 værelser, kan man stadig fornemme hvor stor Goswami-familiens magt og rigdom var dengang. Foto: Britt Lindemann 2018

Rig på den danske handel

Mange indere blev rige af at handle med danskerne og de andre europæere. Én af dem var købmanden Raghuram Goswami. Hans far var skatteopkræver for det danske Asiatisk Kompagni, og han skabte sit private handelseventyr og grundlagde familiens formue. Raghuram var så rig, at han tilbød at købe hele Serampore fra Danmark. Danskerne valgte at sælge byen til englænderne, men Raghurams tilbud vidner om Goswami-familiens magt og indflydelse i Serampore.

Serampores største palads
Raghuram Goswami tilbød at købe hele Serampore af Danmark. Han handlede med det danske Asiatisk Kompagni og investerede også kapital i den danske kolonihandel. Portrættet er fra ca. 1800. Foto: Simon Rastén

Serampores største palads

Raghuram byggede et palads til sin familie og deres mange tjenestefolk. Han holdt overdådige fester med mad, drikke og danserinder. Paladset bestod af flere bygninger med indre gårde, og der var over 100 værelser. Nye dele skød op, efterhånden som nye generationer giftede sig og havde brug for en egen afdeling. Goswami-familien havde også flere andre paladser og pragthuse, som stadig ligger i Serampore.

Forfald
Den indvendige gård i paladset, som blev bygget af Raghuram Goswami. Foto: Bente Wolff 2018

Forfald

I dag er Goswami-paladset og de fleste af familiens andre huse truet af forfald. Det er dyrt og svært at holde de store bygninger ved lige, og det er fristende at sælge dem til entreprenører, der vil rive dem ned og bygge højhuse. Serampore vokser, og man kan tjene mange penge på at sælge sin jord. Paladsets nuværende ejer er tip-tipoldebarn af Raghuram Goswami. Han legede i paladset som barn og nu kæmper han for at bevare paladset. Han ser det som et mindesmærke over familiens storhed. Men han frygter, at hans børn engang bliver nødt til at give efter og sælge det engang så pragtfulde palads. I Nationalmuseets udstilling Stemmer fra Kolonierne kan du møde paladsets nuværende ejer, der fortæller om huset og familen.