Brun silkekjole i klunkestil
Kjolen i silketaft er karakteristisk for 1890'ernes selskabskjoler med overdådig pynt og besætning. Kjolen er købt i Goldschmidt's Magasin på Amagertorv i København og har tilhørt Anna Hechscher (d. 1917).
I slutningen af 1880'erne forsvandt tournuren, og moden fokuserede på ærmer og skuldre i stedet for som tidligere på nederdelen. I 1890'erne kunne man leve af at sælge kjolepynt. Ødsel brug af bånd, flæser, volanter m.m. kendetegnede tidens kjoler til selskabsbrug.
På Østergade i København lå båndfabrikken Christensen & Hansen. Rudolph Christensen, den ene ejer, var en holden mand, som ud over båndfabrikken havde ejendomme rundt om i Købehavn. I 1886 købte han en ejendom i Frederiksholms Kanal, hvor han indrettede sig i tidens moderne boligstil - af eftertiden kaldet klunkestil. Klunketidens boligindretning var ligesom kjolerne kendetegnet ved rig brug af pynt. Possementer dvs. frynser, kvaster, borter og lign. anvendtes på gardiner, portierer, sofaer m.m. Lejlighedens indbo er i dag ejet af Nationalmuseet. Det blev testamenteret til museet af døtrene Gerda og Ellen Christensen, som begge døde i 1963.
Dragtbeskrivelse
Kjole af brun silke. Kjolen har ¾ lange ærmer med puffer foroven og et rynket bånd af den brune silke. Forneden på ærmet en flæse af den brune silke. Flæsen er foroven kantet med en bort. Under den brune flæse en kruset flæse af hvidt stof. Ligeledes hvidt stof på flippen og som en indsats ned foran, hvor det danner en slags sløjfe. Midt ned foran 2 rækker borter, som fortsætter langs nederdelens kant, hvortil der er sat 2 flæser af stoffet. På livet mellem borterne og indsatsen er små, mod midten vendende læg. I ryggen 3 par mod midten vendende læg, som fortsætter på nederdelen i 2 par dybe læg. Nederdelen har slæb. Nederdelen er foret med gazestof. Indvendig 12 stivere og et bæltebånd. Mærke på bæltebåndet: "GOLDSCHMIDTS MAGASIN KJØBENHAVN".
Kjole af brun silke, mus. nr. 982/1938
Silke. Brun. Foer, nederdel, gazestof.
Længde for: 138 cm
Vidde forneden: 326 cm