Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Historicistisk kjole, 1893

Historicistisk kjole, 1893

Inden for mode, møbelkunst og arkitektur var sidste halvdel af 1800-tallet kendetegnet ved at blande stiltræk fra tidligere historiske perioder. Derfor betegnes perioden i dag historicisme eller klunketid.

Man genbrugte typiske træk fra bl.a. gotik, renæssance, rokoko og vikingetid på en ny måde. I kvindemoden blev kjoleskørtet i midten af 1800-tallet stort og vidt, som det havde været i 1700-tallet. Senere hentede den såkaldte reformdragt inspiration fra både middelalderens og empirens kvindedragt. Den rødbrune silkekjole fra 1890'erne har tydelige stilelementer fra renæssancens dragt i ærmepuffen af to slags stof og i kraven, der kaldes en medici- eller dyvekekrave. Kjolens ejer blev født i 1869 som datter af godsejer Fritz Helmer, Orebjerg Herregård i Odsherred. Kjolen var en del af hendes brudeudstyr fra 1893.

Dragtbeskrivelse

Liv af rødbrun silketaft med opretstående krave i Maria Stuart-facon. Tilsatte ærmer med rynker på skulderen. Lukkes midt for med hægter. Pyntet med hvid silketaft, der har indvævede blanke nister og påtrykte blomsterbuketter i brogede farver.

På ærmerne findes foroven og forneden 2 x 3 opklip, der er udfyldt med puffet taft. Livet er foret med kanelbrun bomuldssatin. 9 korsetstivere. Ærmerne foret med hvidt stof. Et taljebælte fremstillet af det mønstrede stof er næstet til højre sidesøm. Kraven er afstivet med medtalwire og foerstof.

Skørtet består af yderskørt af rødbrun taft og underskørt af kanelbrun bomuld. Skørterne er syet sammen i taljen. Yderskørt i 10 bredder. I forstykket er 3 bredder af den mønstrede taft. Yderskørtet er foret med hvid foergaze. Indvendig forneden en 12 cm bred taftkant.

Liv, mus. nr. 39/1980
Silketaft. Rødbrun, hvid og broget. Foer, kanelbrun bomuldssatin.

Længde midt bag:  45 cm
Længde under ærmer:  41 cm

Skørt, mus. nr. 40/1980
Silketaft. Rødbrun, hvid og broget. Underskørt, kanelbrun bomuld. Foer i yderskørt, hvid foergaze.

Længde midt bag:  128 cm
Taljevidde:  63 cm
Vidde forneden:  315 cm