Søgrøn selskabskjole, 1860'erne
I 1856 opfandt englænderen W.H. Perkins anilinfarvestoffet. Anilinfarverne er syntetiske farvestoffer udvundet af kultjære, og de gav helt nye muligheder for indfarvning af stof. Tidligere brugtes vegetabilske og animalske farvemidler som fx indigo, cochenillelus, forskellige slags rødder, bark og blade.
Anilinfarver var billigere, klarere i farverne, men til at begynde med ikke særligt lysægte og tilmed giftige. Efterhånden som anilinfarvernes kvalitet blev forbedret, blev ensfarvede stoffer i stærke farver som koboltblå, smaragdgrøn og citrongul meget populære. Fra o. 1900 overgik anilinfarverne de naturlige farver i både styrke og ægthed.
Den søgrønne selskabskjole har tilhørt Christian 9.s dronning Louise.
Dragtbeskrivelse
Kjole af søgrønt atlask. Kjolen består af liv og skørt. Livet har dyb spids halsudskæring for og bag. Indsatte stivere i sømmene. Snøreindretning bagtil. Forneden lang spids fortil, kortere spids bagtil. Korte læggede pufærmer. Foran på halsudskæringen en bred ruche lagt i wienerlæg af søgrøn tyl. Skørtet er syet i 8 bredder. Glat fortil, stærkt rynket og med slæb bagtil. Foer af stift åbent lærredsstof.
Nederdel, mus. nr. 667a/1941
Atlask. Søgrønt. Foer, lærred.
Længde foran: 110 cm
Linning, bredde: 3,5 cm
Vidde forneden: 486 cm
Foer: 59 cm
Liv, mus. nr. 667b/1941
Atlask. Søgrønt. Besætning, søgrøn tyl.
Ingen mål.