Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Bukser og lang frakke fra 1850'erne

Bukser og lang frakke fra 1850'erne

Fra 1840'erne var kjole eller frakke, vest, lange bukser, skjorte og krave med halstørklæde eller kravat faste bestanddele i en mands påklædning. Det har ikke ændret sig grundlæggende siden.

Herretøj er konservativt og er i vidt omfang stadig opbygget efter de samme principper. Habitten i diskret snit og farve er stadig grundstammen i herregarderoben. Datidens frakke var mørk, fx sort, blå, brun, grøn, grå eller bordeaux. I modsætning til kjolen gik skødet hele vejen rundt. Det var skåret lige over, sad glat i taljesømmen foran og dannede sidefolder eller læg bagpå. Frakken kunne være enten en- eller toradet.

I midten af 1800-tallet var det mode at bruge mønstret og struktureret stof til herrebukser, som fx kippervævet, sildebensmønstret, ternet og stribet. Om vinteren blev uldne stoffer foretrukket, om sommeren var det lettere kvaliteter som hør og bomuld.

Den viste blå dobbeltradede mandsfrakke med smalle, ternede bukser er fra 1850'erne.

Dragtbeskrivelse

Toradet frakke. Forstykkerne er skåret over i livet, og skøderne er tilsyede. 2 udvendige sidelommer med klap. 1 brystlomme i venstre side. Ærmerne har slids med 2 små knapper og knaphuller. Lille nedfaldende krave. Frakken kan knappes helt op i halsen.

Bukser af kippervævet ternet uldstof. Sømme i siderne og midt for og bag. Åbning ved sidesømmene. Trekantede kiler over bagen neden for linning og ved bagens sidesømme langs åbningen. I siden af hvert forstykke er syet en spændetamp, der lukkes med metalspænde af nyere type. 2 knapper fortil, 2 bagtil her med snørehuller lige nedenfor. Benene slidset op forneden 20 cm og lukket med 4 perlemorsknapper. Sort elastik ned om foden (muligvis tilføjet senere). Foret med lærredsvævet stof.

 

Frakke, mus. nr. V.68.a
Silkecrepe. Blåt.
Foer, sort silke.

Ingen mål.

Benklæder, et par, mus. nr. 2383/1976
Uld. Brun og hvid, ternet.
Foer, lærredsvævet stof.

Længde ved sidesøm: 98 cm
Bagstykker, bredde: 56,5 cm
Forstykker, bredde: 51 cm
Bukseben, vidde forneden: 35,5 cm