Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Manteau, ca. 1778

Manteau, ca. 1778

Når en dragt eller en anden museumsgenstand skal udstilles, skal der foretages nogle faglige valg. Drejer det sig om en ældre dragt, kan der fx mangle dragtdele, dragten kan være beskadiget eller syet om, og dragtens oprindelige udseende eller den rette brug kendes ikke. Hvad gør man så? Skal man reparere? Tilføje det manglende? Eller udstille dragten, som man har fået den overdraget, selv om man godt ved, at sådan har dragten formentlig aldrig været brugt? I tidens løb har der været forskellige museumsfaglige holdninger til sådanne spørgsmål.

Denne kjole er en manteau og består af overkjole og skørt. Oprindeligt har der formodentlig også været tilhørende brystsmæk og engageanter - kniplingsflæser under ærmeopslagene.

Kjolen har været i Nationalmuseets samlinger siden 1923 og er blevet fotograferet i henholdsvis begyndelsen af 1940'erne og i begyndelsen af 1990'erne. På fotografiet fra 1940'erne er kjolen blevet tilført en ikke-original brystsmæk og engageanter, mens kjolen på fotografiet fra 1990'erne står, som den indkom til museet uden tilbehør. Til gengæld er manteau'en blevet strammet ind fortil. De to fotografier repræsenterer to forskellige tilgange til formidling af museumsgenstande

Dragtbeskrivelse

Kjolen består af skørt og manteau af silke. Skørtet består af 5 bredder stof, de 2 bagerste er foroven forøget med rødt lærred. Besætning foran af 2 rækker puffer med en bølgelinie af puffer imellem. Pufferne danner ruder og spidsruder og er udstoppet med vat. De 3 rækker er kantet med hvid silkeknipling. Manteauen har rødt lærredsfoer med snøreindretning i ryggen og foran. Omkring halsen og ned foran går en række med vatterede puffer. Ved siden af denne række går en bølgelinie med udstoppede spidsruder. Imellem bølgerne små sløjfer af stoffet. Bølgelinien har smalle silkekniplinger i kanten, det øvrige har silkeblonder. Bag besætningen sidder på forstykket et lag fastsyet til bæltestedet. Vidde fremkommer desuden ved, at et brystlæg ligeledes standser ved bæltestedet. Åben slids i sidesømmene, hvor der på hver side er lagt 2 læg. På ryggen 2 dobbeltlæg, watteaulæg. Ærmerne går knapt til albuen. De mangler deres besætning.

Kjole med slæb, blårød silke, mus. nr. W.8.g Silke. Blårød med ramager af blondeslyng og broget brocherede buketter. Foer, rødt lærred.

Skørt, vidde: 263 cm
Skørt, længde for og bag: 94 cm
Skørt, længde siderne: 97 cm
Skørt, bort med puffer, bredde: 8 cm
Manteau, vidde forneden: 330 cm
Manteau, bort med puffer, bredde foroven: 5,5 cm