Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Kjortel til en dreng, beg. 1700-tallet

Kjortel til en dreng, beg. 1700-tallet

Frem til 4-5-årsalderen var piger og drenge ens klædt i en lang kjole eller kjortel, der gik ned til fødderne. Det var en stor begivenhed for en dreng at gå fra den lange kjortel til at bære knæbukser, kjol og vest ligesom sin far. Denne begivenhed blev kaldt at aflægge "side klæder" eller at få "korte klæder" og var noget, man så frem til.

Drengekjortlen er en af de ældste, bevarede civile barnedragter i verden. Den er fra begyndelsen af 1700-tallet og har tilhørt en 4-5-årig dreng fra en velstillet familie. Kjortlen har omtrent samme snit som en voksen mands kjol, og drengen kan formodes snart at skulle aflægge "side klæder".

Dragtbeskrivelse

Kjortlen er åben fortil. Den har en lille nedfladende krave af fløjl. Lange tosøms ærmer med opsmæk på forsiden. Underærmer af silke, som går fra albuen. Underkjole af silke, fastsyet i overkjortlens sider. Underkjolen er lukket fortil med 8 overspundne silkeknapper, hvoraf 2 mangler. 8 grønne knaphuller. Overkjortlen lukkes fortil med 8 grønne overspundne knapper. Snorebesætning på forstykkerne. 2 lodrette lommer fortil. Kjortlen er fortil overskåret i livet, rygstykket er forlænget til skørtets underkant.

Barnekjortel, mus. nr. 246/1946 Uld. Rødt. Silke og fløjl. Grøngult. Foer, rosa trille. Underkjole, silke.

Længde: 68 cm