Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Industri-, håndværker og arbejdererindringer

Nationalmuseets Industri-, Håndværker og Arbejdererindringer (NIHA) rummer 2067 erindringer. De er især skrevet af faglærte og ufaglærte arbejdere indenfor industri og håndværk, men også af funktionærer og af virksomhedsejere.

Erindringerne er meget forskellige af længde, fra få sider til mange hundrede. Som oftest er der tale om levnedsbeskrivelser fra barndom over ungdom og det voksne arbejdsliv til pensionering. Indsamlingen skete fra 1951 og nogle år frem, bl.a. gennem annoncer i fagblade. Tidsmæssigt dækker de derfor perioden ca. 1890-1950 - idet ikke alle omhandler hele perioden.

Alle erindringsskriverne fik tilsendt en spørgeliste. Mange forholdt sig dog ret frit til spørgsmålene: selv om arbejdslivet er i centrum kan man ofte finde bredere beskrivelser af f.eks. familie og fritidsliv, levevilkår, politik, personlige oplevelser o.m.a.

Til nogle erindringer findes bilag, f.eks. i form af fotos.

Søgning

Det er muligt at søge online i registeret til erindringerne. På den måde kan man finde frem til en bestemt erindringsskriver, søge efter erindringer om et bestemt fag - eller blot søge efter alle erindringer, som omhandler et bestemt emne.

Søgning

Alternativer

Søger du efter en bestemt erindring? Det sker, at vi får henvendelser fra folk, som ved at f.eks. deres bedstefar har skrevet sin erindring til Nationalmuseet, men som ikke kan finde den. Det kan være fordi erindringen ikke er skrevet til NIHA, men til vores anden, store erindringssamling: Nationalmuseets Etnologiske Undersøgelser (NEU). Det er desværre ikke muligt at søge on-line i NEU, men du kan sende os et e-brev med din forespørgsel.

Søger du blot generelt efter erindringer vedrørende et bestemt fag, fra en bestemt by eller lignende? I så fald kan du prøve at spørge om hjælp på en af de andre institutioner, som indsamler erindringer. Prøv evt. at henvende dig til Arbejdermuseet/ABA eller til dit nærmeste museum eller lokalhistoriske arkiv.

Adgang

Selve erindringerne findes ikke i digital form. Hvis du finder én eller flere erindringer som du gerne vil se, skal du henvende dig skriftlig eller via e-post til museet og bede om adgang.

For at beskytte personfølsomme oplysninger, er der begrænset adgang til arkivet. Der vil dog normalt kunne opnås adgang til forskningsformål o.l., herunder for studerende, ligesom efterkommere af erindringsskriveren som hovedregel kan få adgang.

I din henvendelse bedes du derfor anføre en kortfattet begrundelse for hvorfor du ønsker adgang til erindringern, og til hvilket formål.

En anden mulighed for adgang er gennem Erhvervsarkivet i Århus eller Arbejdermuseet/ABA i Tåstrup, som begge har fuldstændige kopier af erindringerne (dog uden evt. bilag). Aftale om adgang sker ved direkte henvendelse til en af de to institutioner.

Spørgsmål

Har du spørgsmål vedrørende NIHA kan du skrive til den ansvarlige inspektør Anne-Mette Andersen Andersen