Julesild fra 1935
![Dejlige blanke sild var billige - og populær hovedingrediens i mange af 30´ernes hverdagsretter. Billede fra Wikimedia Commons. Julesild fra 1935](/typo3temp/assets/images/csm_sild_8559404b43_ae1b794b10.jpg)
Sild er efterhånden blevet et fast indslag på julefrokostbordene i Danmark, mest i form af stegte sild
eller marinerede sild af forskellige slags.
Disse to opskrifter er ikke egentlig juleopskrifter, men de kan sagtens indgå i julefrokosten. De to silderetter blev serveret i det daglige i 1930’erne, hvor silden var en billig og rigelig fisk til små husholdninger.
Fyldte sild
6 friske sild rensens og udbenes, og drysses med groft salt. 100 g franskbrød opblødes i lidt mælk og blandes godt sammen med 1 finthakket, hårdkogt æg, persille, kørvel, purløg og peber. Blandingen fyldes i sildene, der samles med to tandstikker. De fyldte fisk lægges i et ildfast fad med smørklatter og dryppes med citronsaft. Fadet stilles i en mellemvarm ovn (ca. 175 grader), og sildene steges til de er færdige – det tager cirka ½ time.
Sild og tomat i fad
6 røgede sild befries for skind og ben, og pilles itu. 6 tomater blancheres 2 minutter i kogende vand, og derpå trækkes skindet af med en skarp kniv. Den itupillede sild og skiver af flået tomat lægges mellem hinanden i et ildfast fad. Pisk 5 æg med cirka 4 dl mælk og lidt salt. Hæld blandingen over sildefadet, og bag ved 175 grader i ovnen, til æggemassen er stivnet. Anret eventuelt med lidt reven peberrod. Begge retter kan serveres med groft, godt rugbrød og øl.
Mere mad på "Kokkepigens blog"
![Bloggen skrives af Inge-Mette Petersen og Rikke Ruhe fra Frilandsmuseet. Mere mad på "Kokkepigens blog"](/typo3temp/assets/images/csm_kokkepige-ikon_593549045d_c4a4aff8f4.jpg)
Kokkepigen har masser af historiske opskrifter og skriver ofte i en særlig "faktionspræget" stil, hvor fiktive - men troværdige - personer beretter om fortidens madkultur. Følg Kokkepigens blog.