Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Guldbrakteat

’Den Høje’ fra Fyn

I 4-500-tallet e. Kr. bar velstående folk i Norden rigt udsmykkede hængesmykker af guld – de såkaldte guldbrakteater. De var inspireret af romerske mønter, men har deres egen billedverden.

Guldbrakteat
Guldbrakteat fundet et ukendt sted på Fyn.

Brakteaten fra Fyn er et af Nationalmuseets ældste fund. Den blev fundet før 1689, og allerede da manglede den bæreøsken. Den var senere i kongens møntsamling og kom derfra til Nationalmuseet. 

Billedet på brakteaten viser en mand med diadem og langt, flettet hår. Han står bag et dyr med seletøj og hestehale. Hans ene hånd ligger på dyrets hals, og hans fod ses mellem dets forben.

Hvem kan det være? Det må være en hersker: Diademet var den romerske kejsers værdighedstegn, og langt hår blev båret af germanske konger. Runeindskriften under dyrets hoved lyder ’Den Høje’. Det var et af de navne, som Odin optrådte under i vikingetiden. 

Meget tyder på at det er Odin, som spiller hovedrollen på brakteaterne i sin egenskab af gudernes fyrste med magiske evner, der gav ham magt over liv og

død. Fuglen, som han har intens øjenkontakt med, kan være en af hans hjælpeånder – de, der senere blev kendt som ravnene Hugin og Munin.