Kampos på Syros
Jade Odyssé Projektet
- Opdagelsen af en forhistorisk jadeindustri på Kykladeøen Syros
I 2021 til 2022 gennemførte Nationalmuseet og Det Danske Institut i Athen med støtte fra Generalkonsul Gösta Enboms fond et arkæologisk pilotprojekt på den Kykladeøen Syros. Projektet blev ledet af de danske arkæologer Lasse Vilien Sørensen fra Nationalmuseet og Søren Dietz fra det Danske Institut i Athen i samarbejde med Dora Papaggelopoulou fra det græske eforat for Kykladeøerne.

(Økser af jadeit, foto: Nationalmuseet)
Jagten på jade
Målet med projektet var at undersøge, om den geologisk dokumenterede forekomst af jade på Syros blev udvundet og omdannet til økser i stenalderen. I de senere år er der nemlig identificeret en betydelig mængde jadeøkser på bopladser fra yngre stenalder og tidlig bronzealder i hele den østlige Middelhavsregion. Men hvor kom jaden fra?
Jadeit, den særlige type jade brugt til øksefremstilling, er et ekstremt hårdt og sjældent mineral, der kun forekommer i forbindelse med metamorfe bjergarter. Samtidigt besidder det en karakteristisk glasglans, der giver en smuk overflade ved polering. Disse egenskaber gjorde stenen ideel til fremstillingen af polerede økser af høj prestige og gør den stadig i dag til en eftertragtet halvædelsten.
Gennembrud på Syros
Et internationalt hold af arkæologer og geologer undersøgte derfor hele Syros for spor af jadeudvinding. De identificerede i den forbindelse fire områder i den nordlige del af øen, hvor forhistorisk stenbrydning og midlertidig bosættelse har fundet sted. Alene i 2022 indsamlede arkæologerne over 16.000 stykker bearbejdet jade, der i de kommende år skal analyseres for at kortlægge de præcise udvindings- og bearbejdningsteknikker.
På baggrund af pilotprojektets resultater modtog arkæologerne i 2024 en femårig tilladelse fra de græske myndigheder til at fortsætte undersøgelsen af denne forhistoriske industri.

(Kampos dalen, foto: Nationalmuseet)
En ny forståelse af stenalderens samfund
Med tilladelsen håber arkæologerne at kunne afdække eksistensen af forhistoriske samfund, der i den østlige Middelhavsregion organiserede søfartsrejser, udvandt jade og fremstillede jadeøkser med henblik på udveksling og handel. Med dette arbejde sigter arkæologerne mod markant at nuancere vores forståelse af, hvilke socioøkonomiske effekter denne ressourceudnyttelse havde i disse samfund.
Projektleder, Lasse Vilien Sørensen, mener, at projektet kan kaste lys over, hvordan de tidlige bondestenaldersamfund ikke blot var primitive landsbysamfund, men konkurrencedygtige søfarende socioøkonomiske institutioner. Disse samfund bevægede sig mod en mere kompleks økonomi, hvor ressourcer blev forvaltet strategisk – og skabte sociale skel og ulighed.
I dag står vi selv over for globale udfordringer i forvaltningen af knappe ressourcer. Ved at forstå, hvordan fortidens samfund håndterede råstofudnyttelse og handel, kan vi få et historisk perspektiv på vores egen tids ressourceproblematikker. Jade Odyssé Projektet er dermed ikke blot en rejse ind i fortiden – men også en refleksion over vores fremtid.