Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Enbom-fondens forskningsfokus 2008-2014

Ny viden om keramik og samfund i oldtidens Grækenland

Ny viden om keramik og samfund i oldtidens Grækenland


Takket være rundhåndet økonomisk støtte fra Generalkonsul Gösta Enboms Fond kunne Nationalmuseet i 2008 etablere et seksårigt forskningsprojekt med titlen ”POTS, POTTERS and SOCIETY IN ANCIENT GREECE” – et bredspektret initiativ, der søger nye veje i studiet af antik keramik med henblik på at opnå en dybere forståelse af det græske samfund i oldtiden.

Projektet er forankret i Nationalmuseets Antiksamling, der rummer en stor og varieret samling af keramik - uden sidestykke i Nordeuropa.

Som logo for Pots, Potters and Society in Ancient Greece har Antiksamlingen valgt et billede fra en vase i Antiksamlingen, der forestiller en ung mand med en pengepose i den fremstrakte hånd. Han er tydeligvis i færd med at købe den vase, der står på jorden foran ham. Logoet sammenfatter forskningsinitiativets grundidé: at bruge den antikke keramik og dens billedverden som kilde til ny viden om Middelhavets dagligliv og økonomi i oldtiden.

Dagligliv og økonomi

Projektet sætter fokus på to centrale emner, der er specielt relevante for Antiksamlingens tidligere og nuværende forskning: 1) græsk keramiks motivverden som kilde til det antikke menneskes hverdagsliv og forestillingsverden (samt keramik i et samlingshistorisk perspektiv) og 2) produktion af – og handel med – keramik som kilde til den antikke økonomi.

Deltagende forskere

Projektet føres ud i livet af Antiksamlingens faste stab af medarbejdere: seniorforsker John Lund, der for tiden forbereder monografien ”Studies in the Circulation of Pottery in Cyprus from the 3rd century BC to the 3rd century AD” og Forsknings- og Samlingschef Bodil Bundgaard Rasmussen, der forsker i de samlings- og videnskabshistoriske aspekter af Christian 8.’s samling af græsk keramik. Projektet omfatter desuden et nu afsluttet ph.d.-projekt ved Stine Schierup, "Greek Iconography in South Italy".

Projektet har inddraget danske og udenlandske forskere som post.docs og gæsteforskere i kortere eller længere perioder, og har været vært for to Enbom-workshops til videnskabelig behandling og diskussion af udvalgte emner med deltagelse af internationalt førende eksperter indenfor forskningsområdet. Resultaterne af ”POTS, POTTERS and SOCIETY IN ANCIENT GREECE” publiceres i Nationalmuseets nye serie “Gösta Enbom Monographs”. Bind 1 udkom i 2011, bind 2 i 2012, bind 3 i 2013 og bind 4 i 2014 og flere bind er planlagt.
 

Enbom-fondens forskningsfokus 2008-2014
Enbom-fondens forskningsfokus 2008-2014
Enbom-fondens forskningsfokus 2008-2014
Enbom-fondens forskningsfokus 2008-2014