Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Kalydon i Aitolien

Kalydon i Aitolien

I 2001 påbegyndte Det danske Institut i Athen et stort arkæologisk feltprojekt i oldtidens Kalydon, der spillede en vigtig rolle i græsk mytologi, som hjemsted for det kalydonske vildsvin.

Kalydon ligger i landskabet Aitolien, ca. 8 kilometer i luftlinje fra Chalkis i retning mod nutidens provinshovedstad Mesolonghi. Projektet blev ledet af Søren Dietz i samarbejde med Maria Stavropoulou-Gatsi fra Eforatet i Mesolonghi og Ioannis Moschos fra eforatet i Patras.

Den danske arkæolog Frederik Poulsen havde allerede i årene 1926 til 1935 udforsket området i samarbejde med den græske arkæolog Konstantinos Rhomaios og den danske arkitekt Ejnar Dyggve. De lokaliserede en vigtig helligdom for Artemis Laphria lidt udenfor bymuren og en mindre helligdom med tilknyttet palæstra (sportsplads).

De nye undersøgelser er således en fortsættelse af et tidligere dansk-græsk samarbejde, denne gang med fokus på byen selv.

De vigtigste fund

De vigtigste fund


Blandt de vigtigste fund var et anlæg, der i hellenistisk tid (323-31 f.Kr.), var et teater med plads til omkring 5000 tilskuere. Udgravningerne af dette anlæg blev genoptaget i 2011 under ledelse af direktør for Det Danske Institut i Athen, Rune Frederiksen.

I byområdet opmålte en landmåler alle rester af terrassemure og bygninger, og et hold studerende opsamlede og optalte genstandsmateriale fra jordoverfladen, bl.a. keramik, tegl, metal og vævevægte. To geofysikere gennemførte geomagnetiske undersøgelser af området med det resultat, at store dele af byen kunne kortlægges. Og i den såkaldte nedre by udgravedes dele af en bygning med en indvendig søjlehal - formentlig den vigtigste bygning i denne bydel.

I et stort hjørnerum var der tegn på en kult for frugtbarheds-gudinden Kybele med marmorskulpturer, røgelsesbrændere, figurer af ler, lamper og mønter. Genstandene i rummet blev fundet næsten som de stod og lå, da taget faldt ned i midten af 1. årh. e.Kr.

På et højdedrag uden for byen fandtes allerede i det 6. årh. f.Kr en helligdom. Geologiske undersøgelser fastlagde oldtidens kystlinie, som lå mere end hundrede meter længere ude i vandet end i dag, og fastslog, at området mellem byen og havet bestod af laguner i oldtiden.

Dr. Phil Søren Dietz


Hør og se den danske arkæolog Søren Dietz fortælle om udgravningerne i Kalydon og Chalkis.

Kalydon i Aitolien
Kalydon i Aitolien