Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Hvad en vase kan fortælle

Hvad en vase kan fortælle
Hvad en vase kan fortælle
Hvad en vase kan fortælle
Hvad en vase kan fortælle

Denne vase, en såkaldt amfora til vin eller olie, dateres til ca. 500 f.Kr. På den ene side ses en ældre mand, der formentlig er på vej til marked, da der går en slavedreng med en kurv bag ved ham. På den anden side står en ung mand med en lille pengepose foran et stort vinkar. Pengeposen fortæller, at han er på indkøb hos en pottemager.

Hvad en vase kan fortælle

Hør Forsknings- og Samlingschef Bodil Bundgaard Rasmussen fortælle om denne enestående antikke vase og om, hvordan en vases motiver afspejler oldtidens græske samfund.

Vasen blev oprindeligt produceret i Athen i Grækenland, men den blev fundet i byen Vulci i Italien - sandsynligvis i en grav.

Vasens erhvervelse

Vasen blev købt i Paris i 1839 til prins Christian Frederik, senere Christian 8. Den var ellers nær gået den ivrige samlers næse forbi, da han ikke kunne bestemme sig for, hvorvidt han skulle byde, da en fin samling, tilhørende den franske grev Magnoncourt, kom på auktion i Paris.

Heldigvis havde prinsens udsendte indkøber, konsul Christian Tuxen Falbe, øje for herlighederne i samlingen.
Han bød derfor egenhændigt og erhvervede sig flere af vaserne, blandt andet denne, der tidligere havde været en del af prinsen af Canino Lucien Bonapartes samling.

Vasens oprindelse

Vasens motiver er af maleren Syrikos, der tidligere var kendt som Københavner-maleren opkaldt efter denne vase.

Det havde således været muligt at identificere en gruppe vaser af samme maler, med Antiksamlingens som hovedværk, inden hans signatur blev fundet på en anden af disse vaser.

Herunder kan du zoome og dreje vasen, så du kan se den helt tæt på!

The content element of type "tcrotationimage_plugin" has no rendering definition...

Det ufuldendte katalog


Christian 8. havde planer om at udgive et katalog over de vaser, han havde i sin samling. Til dette formål fik han tegnet flere af vaserne og deres motiver af forskellige kunstnere. Men ved kongens død i 1848 var vase-kataloget endnu ikke færdigt – og det blev aldrig udgivet.

Motivet til venstre kan genkendes i logoet for Antiksamlingens projekt Pots, Potters, and Society in Ancient Greece.

Hvad en vase kan fortælle
Tegninger af motiverne på "Københavnermalerns" vase. Oprindeligt lavet til Christian 8.'s vase-katalog. Klik på billedet for at se det større.