Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Leder af udgravningerne, Søren Dietz, fortæller om de danske udgravninger i Chalkis og Kalydon - støttet af Generalkonsul Gösta Enboms Fond.

Chalkis i Aitolien


Fra 1995 til 2001 gennemførte Det Danske Institut i Athen i samarbejde med eforatet i Patras undersøgelser ved oldtidens Chalkis i kystlandet over for Patras på Peloponnes. 

De syv feltkampagner blev ledet af daværende direktør for Det Danske Institut i Athen, Søren Dietz, og antikvitetsdirektøren i Patras, Lazaros Kolonas. Fundene spændte tidsmæssigt fra en senneolitisk boplads fra 5. årtusinde f.Kr. til byzantinsk tid, repræsenteret blandt andet ved befæstningsmure og en tidlig kristen, treskibet basilika på toppen af højen fra det 7. årh. e.Kr. Uden for middelalderens mure lå rester af terrassemure, som formentligt er anlagt i arkaisk tid (6. årh. f.Kr. eller i århundredet før) og genanvendt og udbedret i klassisk (480-323 f.Kr.) og hellenistisk tid (323-31 f.Kr.).

Chalkis i Aitolien

På den brede terrasse på højens østside udgravedes rester af værksteder og huse anlagt op ad terrasseringsmuren i arkaisk, klassisk og hellenistisk tid. I det flade land vest for højen lokaliseredes kulturlag på op til 4 meters dybde med rige forhistoriske bebyggelseshorisonter fra tidlig, mellemste og sen bronzealder samt fem til seks overlejrende bebyggelseshorisonter fra arkaisk tid.

Chalkis i Aitolien

Geologiske undersøgelser i 1997-1998 påviste, at oldtidens havn, der blandt andet er omtalt af den græske historieskriver Thukydid, lå i det flade land vest for højen og sandsynliggjorde således, at den udgravede bebyggelse udgør en del af byens havnekvarter.

I 2000 blev en rig hellenistisk grav udgravet tæt ved den arkaiske bebyggelse.