Hvordan bliver die Funde til?
På jagt i arkiv og landskab
Et videnskabeligt bogværk af den størrelse kræver en meget stor indsats. For det første bliver alle oplysninger fra Nationalmuseet, lokalmuseer, skolesamlinger og privatsamlinger samlet, og samtlige lokaliteter besøges i forbindelse med udarbejdelse af manuskriptet.
Oldsager, som ikke befinder sig på Nationalmuseet, skal fragtes med kurér fra de enkelte lokalmuseer til København, hvor tegnerne så går i gang med det store arbejde, det er at lave de præcise illustrationer.
Sådan tegnes genstandene til Die Funde
Die Fundes tegnere benytter 3 metoder til den grundlæggende opmåling af genstande. Metoden afhænger af emnet (og du kan downloade eksempler her):
· Store og/eller meget ornamenterede genstande bliver 3D scannet, og den bearbejdede scanning bruges som grundlag for blyants- og tuschtegning. Men 3D scanning er dyr så de fleste genstande tegnes efter en af de 2 andre metoder.
· Flade genstande som sværdklinger bliver 2D scannet og scanningen bearbejdes til grundlag for tuschtegning.
· Hovedparten af genstande bliver ikke scannet, men opmåles og tegnes på traditionel vis som beskrevet her og vist i videoen.
Die Fundes traditionelle tegneteknik
Arbejdsprocessen består af tre faser. Den første er en spejltegning: med en særlig opøvet iagttagelsesteknik kan projektets tegnere lave meget præcise grundtegninger på klar plastfolie af genstandene ved hjælp af et spejl og en glasplade. Dernæst udføres blyantstegningen på papir ud fra spejltegningen. Her bliver alle detaljer registreret med 0,1 mm’s nøjagtighed og oldsagens form skyggelagt.
Til sidst laves tuschtegningen: tegneren lægger mat tegnefolie oven på blyantstegningen og laver den sidste gennemtegning af oldsagen med tynde tuschstreger og fine prikker, der gengiver skyggerne.