Udstilling
Her på siden gives en kort introduktion til udstillingen i den genopførte plantage Frederiksgave nord for Ghanas hovedstad, Accra. Det kulturhistoriske formidlingscenter, "Frederiksgave Plantation and Common Heritage Site", der er indrettet i 2007, er blevet til som et samarbejde mellem forskere og arkitekter fra Ghana og Danmark.
I udstillingen vises de spændende fund fra udgravninger foretaget i 1997 og 2006 samt kopier af genstande fra Nationalmuseet, der tilsammen fortæller historien om livet på plantagen Frederiksgave – set fra både slavernes og danskernes side.
Hovedbygning (bygning 1)
Livet på plantagen illustreres i hovedbygningen gennem en række temaer såsom arbejdsredskaber, medicin, våben, musik, personlig hygiejne, tobak og drikkevarer.
Flere af de dagligdagsting danskerne benyttede, adskilte sig fra dem, de afrikanske arbejdere brugte. Det gælder fx europæisk porcelæn, knive og gafler i modsætning til keramiske fade og skåle. Eller danskernes kortspil i modsætning til arbejdernes spil, såsom sabu, oware eller cowries.
De to grupper havde dog også ting tilfælles; bl.a. brugte de deres fritid på spil, og de nød at ryge pibe og drikke alkohol. Den lokale og den europæiske lægevidenskab havde ligeledes mange fælles træk, idet begge anvendte ekstrakter eller pulver fra urter i deres behandling af symptomer på sygdomme.
Genstandene i hovedbygningen er kopier af genstande, som bl.a. den sidste guvernør, Edward Carstensen, i 1840erne købte og bragte fra Guldkysten til Nationalmuseet i Danmark. Alle genstandene i denne udstilling er fremstillet af ghanesiske kunsthåndværkere og håndværkere.
Inventaret i hovedbygningen er kopier af møbler, der kunne have stået på Frederiksgave i 1832-50. De er danskfremstillede møbler fra perioden. I inventarlisten fra Frederiksgave anføres desuden flere sengesteder, borde og stole, som af pladshensyn ikke er opstillet i bygningen i dag.
Anneks (bygning 4)
I annekset udstilles en del af fundene fra udgravningen af Frederiksgaves bygninger i 2006 samt fra udgravningen af den nærliggende slavelandsby Djabing i 1997.
Her findes altså virkelige rester af genstande fra 1800-tallet som f.eks. piber, flasker, keramik, porcelæn, våben, bygningsdele, knapper, spænder og perler