Udfører en søgningSøg
Viser mobilmenuFold ud

Skatte af guld og sølv

Jernalderbygden ved Gudme på Fyn har leveret en række bemærkelsesværdige skattefund fra yngre romersk og ældre germansk jernalder. Arkæologiske udgravninger i de seneste 25 år har afsløret, at mange af guld- og sølvskattene oprindeligt blev gemt inde på selve gårdsanlæggene. Fund af håndværksaffald og metalskrot viser desuden, at guld- og sølvsmedene havde deres arbejdsplads netop her. På en af gårdene fandtes hele to skatte, som var gravet ned ved husenes stolper; den ene var en fornem skat af guldbrakteater, den anden et bundt af guldhalsringe og et stykke spiralguld.

Andre steder i Gudme er der fundet depoter af romerske sølvmønter og af sølv- og bronzeskrot i form ituklippede fade og afbrækkede dele af romerske statuer. Det var netop kontakten med det romerske imperium og importen af varer herfra, som var kilden til Gudmes velstand. Af de ca. 50 guldskatte, der er fundet i Danmark fra yngre jernalder, er flere fundet i egnen omkring Gudme.

Skatte af guld og sølv
Skat med ni guldbrakteater, en sværdskedeknap, en fingerring, to runde hængesmykker og en slidt romersk sølvdenar, fundet i Gudme. Skatten blev gravet ned ved stolpen af et jernalderhus omkring 500-550 e.Kr.
Skatte af guld og sølv
Broholmskatten, som vejer godt 4,5 kg, blev fundet ved pløjning på marken Enemærket ved Lundeborg på Fyn i 1833. Muligvis er der tale om to skatte: den ene med mandsgenstande som halsringe, armringe, sværddele og guldbarrer, den anden med kvindegenstande som en guldfibula, brakteater og fingerringe.
Skatte af guld og sølv
De mange skatte af guld og sølv fra Gudme-egnen kan du se i Oldtidsudstillingen.