To sølvskatte fra Duesminde
I 2002 dukkede et uventet fund op på en mark ved Duesminde på Lolland –en sølvskat fra vikingetiden fundet med metaldetektor af en amatørarkæolog. Samme sted var der allerede 40 år tidligere fundet en anden sølvskat med 23 spiralrullede sølvringe, formentlig fra Volgaområdet i Rusland samt en guldring.
Det nye fund fra 2002 bestod af omtrent 50 stykker sølv, fortrinsvis bæltespænder, rembeslag og hængesmykker. I alt var her 1,3 kg sølv. De fleste af sølvgenstandene er fremstillet i det frankiske rige i perioden 820-870 e.Kr. Nogle af genstandene er dog produceret i Skandinavien i perioden 850-950 e.Kr.; de er dekoreret med dyremotiver i nordisk stil.
Hvad tog vikingerne med sig hjem fra togt?
Skattens sammensætning og de enkelte deles dateringer viser, at den må være gravet ned i midten af 900-årene eller herefter. På et tidspunkt i nyere tid er skatten blevet ramt af en plov. Genstandene lå derfor spredt over et område på 10x15 meter.
Sølvbeslag til sværdbælter
I vikingetiden var det ikke ualmindeligt, at man nedgravede sølvskatte. Der er mange eksempler fra det danske område. Det usædvanlige ved dette fund er, at det består af fornemme beslag af sølv fra det frankiske rige – sådanne genstande er aldrig før fundet i så stor en koncentration i hele Europa! Nogle af beslagene har hørt til et fornemt sværdbælte.
Disse våben brugte vikingerne.
Vi ved ikke, hvordan ejeren i sin tid fik fat i de mange beslag; heller ikke hvem, der har gravet skatten ned, eller hvorfor det var nødvendigt. Måske var det en rigmand, der ville sikre sine værdier, eller også repræsenterer skatten en sølvsmeds eller handelsrejsendes metaldepot.
Læs om det storslåede fund ved Mammengraven.