Vølvernes magiske stave?
Vølve betyder sandsynligvis stavbærer. Og staven var også en vigtig rekvisit i udførelsen af sejd.
Der er flere eksempler på mystiske jernstave i vikingegrave. De findes som oftest i rige kvindegrave, hvilket understreger, at vølverne tilhørte samfundets top. Et eksempel på sådan en grav er kvinden fra Fyrkat, som har paralleller til andre rige vølve-kvindegrave i Skandinavien.
Stave fundet i vølvegrave
Vølvegraven fra Köpingsvik i Öland indeholder en 82 cm lang jernstav med bronzeornamenter og en husmodel på toppen. Med var også en kande fra Centralasien og en bronzekedel fra Vesteuropa. Kvinden var iklædt bjørnepels og var begravet i en skibssætning, der også rummede rester fra ofrede dyr og mennesker.
En anden vølvegrav er Oseberggraven fra Norge. Den indeholdt ligene af to kvinder. Den ene var sandsynligvis en meget fornem kvinde, mens den anden var træl. Flere af genstandene i graven kan forbindes med sejd og vølver, for eksempel en stav af træ og cannabisfrø i en pung.
I Hagebyhöga i Östergötland er en anden vølve begravet. Udover sin stav fik hun blandt andet heste, en vogn og arabiske bronzekander med i graven samt et lille sølvsmykke udformet som en kvinde med et stort halssmykke. Denne figur tolkes som Freja – vølvernes gudinde – med Brisingamen om halsen.
Læs om guderne i den nordiske mytologi.