Historisk viden

En vølve fra Fyrkat?

Måske har hun før et vigtigt slag givet krigerne og indbyggerne på Fyrkat bulmeurt, så de fik mod og styrke?

Ind i mellem gøres arkæologiske fund, der er helt ud over det sædvanlige. Det er for eksempel en meget mærkelig kvindegrav fra vikingetiden fundet ved ringborgen ”Fyrkat” ved Hobro.
Blandt de omtrent 30 grave på stedet adskiller den sig ved usædvanlige gravgaver. Det var en kvindegrav – måske lå her en vølve.

Kvinden var ved sin begravelse klædt i en fornem blå og rød dragt udsmykket med guldtråde – en konge værdig. Hun var begravet som de rigeste kvinder i en vognfading – vognkassen fra en hestevogn. Hun havde fået ordinære kvindegaver med som tenvægte og saks. Men også eksotika fra fremmede egne, som var en rig kvinde værdige. Hun var udsmykket med to tåringe af sølv - det ses ikke andre steder i Norden! Derudover fandtes en bronzeskål i graven, som måske stammer helt fra Centralasien!

Blandt de særlige genstande ses en metalstav og frø fra den giftige bulmeurt. Disse to rekvisitter knyttes til vølven. Den genstand, der er mest omgærdet af mystik, er en metalstav. Den er nu temmelig ødelagt efter opholdet i jorden. Den udgøres af en jernpind med bronzebeslag. Her kan være tale om en stav beregnet til at udøve magi – en vølvestav eller tryllestav, om man vil!

Bulmeurtfrøene lå i en lille pung. Hvis disse frø kastes i et bål, udvikles en mildt hallucinerende røg. Indtages de i de rette mængder, kan de fremkalde hallucinationer og euforiske tilstande!
Bulmeurten er en fast bestanddel hos de senere tiders hekse – den kunne bruges til ”heksesalve”, der gav en psykedelisk virkning, når man smurte sig med den. Har vores kvinde fra Fyrkat gjort dette? - I hendes bæltespænde fandtes blyhvidt, som kan anvendes som ingrediens i hudsalve.
 
Andre genstande i graven underbygger, at kvinden var en vølve. Ved fødderne lå en æske, der indeholdt forskellige ting som uglegylp og små knogler fra fugle og pattedyr. Derudover sås en amulet af sølv udformet som en lille stol – sejdhjællen?

Del denne side